Frankrike står i brand

De sista dagarna har konflikten mellan de desperata och det etablerade Frankrike utvecklats till en mardröm av upplopp och skadegörelse. Ungdomar från de fattigaste förorterna, de mest diskriminerade, de mest utan hopp om ett bättre liv angriper med ursinnighet alla symboler för det etablerade.

Man kan tro att det är en "radikal" utveckling men det är givetvis motsatsen. Ungdomarna uppblanade enligt vittnen av ligister och kriminella ligor bränner och förstör enorma värden. De omöjliggör för andra fattiga att ta sig till sina jobb eftersom de bränner upp deras bilar. De bränner ner butiker som innebär att butiksägare i de fattigaste förorterna inte kan försörja sig längre och inte heller sälja dagens nödtorft till andra i samma hopplösa områden.

Kravallerna påminer om de händesler som var i Brixton i London under 1970-80-talen då andra fattiga gjorde samma sak mot "sina" fattiga. Händelserna är sorgeliga, de är tragiska och de spär på hopplösheten och desperationen.

Men hur kan det bli så här. En orsak som många i Frankrike pekar på idag är bristen på jobb, bristen på fungerande samhällsfunktioner i förorterna och ett samhälle där klyftorna har ökat dramatiskt. Ett kluvet samhälle som bara kan explodera til sist i en anarkkistisk malström som leder till än värre läge.

Samhället kommer att ha två vägar att gå efter ordningen är orderställd vilket givetvis kommer att ske. Kravaller och ligistdåd ebbar ut vad det lider men då kvarstår frågan vad att göra åt de i grunden liggande orsakerna till våldet och anarkin. Låter man det hela fortgå med hopplöshet, fattigdom, och marginalisering av stora grupper männiksor kommer nya utbrott att ske likt de vi har bevittnat de senaste dagarna.

I sanning ett avskräckande scenario för framtiden i det gemensamma Europa. Egentligen är frågan till stor del frågan om ett mänskligare samhälle eller en nyliberal marknadssyn där allt går att köpa och sälja. Frankrikes politiker har ett val och deras beslut kommer att få stora konsekvenser i framtiden. Både för förortsborna i Paris och Lyon men även för övriga Frankrike men även för hela Europa.

Noterat
* Bandysäsongen har börjat här hemma med DM som påmionde mer om sim-SM för vinterbadare och Derby förlorade sin träningsmatch mot Örebro med hela 10-3 Samtidigt går LHC och förlorar mor Djurgården i Elitserien. En i sanning svart dag....
*Tips! Läs Bob Dylan Memoarer - suvärena och roliga från den av ohejdat vane buttergöken.
*Johnny Cash säljer mer plattor än någonsin; lyssna på Cash Unhearted boxen så förstår du varför

Ha en bra vecka!

Kommentarer
Postat av: Chadie

Grym bild på dig i vänsterkolumnen:)

2005-11-06 @ 20:18:09
URL: http://chadie.typepad.com/chadie/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0