Kultur skall irritera

På det stora köpgärdet Tornby i Linköping har nya vägar och därmed nya rondeller byggts. Syftet är att trafiken till och från området skall fungera bättre än det eviga köandet som är idag. Kommunen har satsat 1 procent av byggkostnaden på utsmyckningar. En av dessa är att i en rondell har en konstnär fått uppdraget att pryda den med stiliserade vägskyltar vilket har skapat en vildsint debatt i lokalpressen. Upprörda vän av ordning kallar rondellen Sverigeas fulaste och påstår att det är en stor kommunal skandal hur rondellen ser ut.

 
Hur nu en rondell skulle kunna vara vacker vet jag inte, t.o.m. det övergår mitt förstånd men naturligtvis skall man kunna utsmycka en rondell precis som ett hus eller en fabrik. Man till och med utsmycka en väg eller en flygplats, denna mentala kyrka av tristess!

 
Vad som är bra är dock att kulturen får chansen att skapa debatt om skönhetsvärden och om kultur som en del av vår vardag. Detta har lyckats över hövan i Linköping med utsmyckningen av rondellen på Tornby. Jag vill t.o.m. gå så långt att påstå att det är kulturens uppgift att skapa upprördhet om kulturen skall ha ett värde som företeelse, gör den inte det blir den ett inget och en meningslöshet. Möjligen vacker, men ganska meningslös.

 
Låt mig ta ett exempel; när den hollänske målaren Pieter Bruegel d.ä. målade sina gigantiska målningar av krigets helvete eller epidemier under 1500-talet så var det upprörande och den dåtida överklassen hatade Bruegel, inte katten ville man pryda väggarna i sina palats med slikt måleri. Idag är det klenoder och fortfarande levande konst som har ett enorm värde för att vi skall förstå något av denna tid. Vill du se hans verk så gå till:

 
http://www.artchive.com/artchive/B/bruegel.html#images

 
Ett annat exempel. När rock & roll kom fram i publikens ögon under 1950-talet så var det egentlige ingen ny musik. Afro-amerikanerna hade kallat den för rhythm & blues under många år men när Elvis Presley lyckades med en cross-over över rasgränserna  så innebar det att ett första steg till ett närmande och nedrivande av rassegregeringen i USA hade påbörjades. Det var en gnista bland flera men av största betydelse för den fångade den unga generationen.

 
Upprördheten var enorm. De mest reaktionära och rasistiska grupperna som Ku Klux Klan och John Birch Society försökte förbjuda kulturyttringen R&R. Naturligtvis sket det sig precis som när man försökte stoppa Bruegels målningar. Bruegel lever idag i all välmåga och är en konstnär av största konsthistorisk betydelses R & R lever också idag i olika skepnader. Populärmusik en har blivit sig lik sedan dess.

 
Dessa två exempel visar på kulturens betydelse och dess inneboende sprängkraft. Den är så stark att inget kan stoppa den. Victor Jara, den legendariske chilenske sångaren, som blev mördad av juntans bödlar sjöngs än idag. Han blev symbolen för motståndet mot fascismen och hans sånger höll modet och motståndet uppe ända till demokratin kunde återupprättas i Chile, Då var han död sedan länge men sångerna, kulturen levde kvar.

 
Kultur skall uppröra, kultur skall skapa debatt, kultur måste beröra annars har den inget syfte. Den blir bara en utsmyckning på överhetens salongsväggar.

 
För övrigt…

……Söndag kväll är här och en ny arbetsvecka börjar i morgon, ta ett djupt andetag och ta sats

……Om du inte sett filmen om Bob Dylan No Direction Home gör den, den är så bra att det inte är sant

…….Lyssna på The Incredible String Band The 5000 Sprits or The Layers Of The Onion, den kom på CD för något år sedan

…….Läs Leif G W Perssons Linda, den är mycket, mycket bättre än än vad gnälliga kritiker säger

…….Både LHC och Derby förlorade i helgen i respektive hockey och bandy, suck!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0