Dags för ett nytt samhällskontrakt

32226-25

Arbete i glasriket

FOTO Ingemar E L Göransson

Lördag förmiddag med en svag antydan till vår men inte mycket mer. För över 100.000 ungdomar är det ingen vår utan en fortsatt vinter. Med det menar jag för alla de ungdomar som inte kan hitta ett jobb och som arbetsgivarna sorterar bort för att de har för lite erfarenhet; för mycket utbildning; för lite utbildning; namn som är för mycket ovanligt osv. Skälen är många men resultatet är det samma ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden.

 
Är det över huvud acceptabelt med en arbetslöshet på 6-7 procent samtidigt som ekonomin är urstark. Urstark ekonomi och hög arbetslöshet hänger det ihop kanske. Inflationen är i stort obefintlig samtidigt som ungdomar, invandrare och de som inte har förmågan att vara högpresterande på grund av exempelvis någon funktionsnedsättning inte kommer in på arbetsmarknaden och får ett jobb.

 
När jag var 18 år flyttade jag hemifrån till Göteborg och sökte snart jobb då studera inte var min grej. Jag hade säkerligen gott och väl tjugo olika jobb; kort sagt jag var en hoppjerka som man sa men fick hela tiden jobb.

 
I dag går det inte ens att vara hoppjerka i vart fall inte på eget bevåg; fär den arbetslöse ett jobb så är det en kort vick; en timanställning; ett flaxande från det ena till det andra. Kort sagt det är den bästa av världar för ungdomar inte den sämsta. Det beror inte på att ungdomar inte vill ha jobb utan på att insteget till arbetslivet har blivit, som det inte var på ”min” tid, så otroligt svårt då de jobb som jag hade inte finns längre.

 
Slimmade organisationer; överdriven rädsla från arbetsgivarna att anställa och inte minst en negativ bild av arbetslivet där exempelvis industrin framställs som smutsig och dåligt betald. Där arbetare framställs som ”losers” i media och där en glamorös bild av mediajobb, IT och TV-kändisskap blir normen för många. Titta bara på alla TV-serier, såpor osv. vad ger de ungdomar för bild av arbetslivet och att vara arbetare?

 
Det kan inte fortsätta så här det är givet. Ungdomar och andra utanför arbetsmarknaden måste komma in. Det behövs ett samhällskontrakt som gör att kraven för att få jobb sänks. Det handlar inte om att LAS (Lagen om anställningsskydd) är för rigid för den är snarare ett mental hinder inte ett reellt för LAS är likt ett fisknät där det mesta rinner igenom utan snarare den bild som har målats upp av LAS som en mur mot omvärlden.

 
Idag finns det alfa-kassa; socialbidrag; försäkringskassa; AMS-medel osv. men det finns ingen som helst samordning mellan alla dessa konton utan de får verka var och en för sig utan att påverka och samordnas till en effekt på arbetslösheten. Likaså arbetsmarknadspolitiken jobbar i ett vakuum utan kontakt med andra system. Utbildningsvärlden lever också i sin egen värld. Det behövs jobb som de lagerjobb, hantlangarjobb, lärlingsplatser och introduktionsjobb som fanns när jag började,

 
De slimmade arbetsplatserna, den nerskurna offentliga sektorn, de omöjliga kraven på erfarenhet och den språkliga intoleransen som finns mot den som råkar bryta på ett annat språk är några av de viktigaste orsakerna till arbetslösheten och samhällets oförmåga att bryta den destruktiva situationen. Det är inte arbetsrätten utan det är bristen på jobb och idéer samt samordning som är det största skälet till eländet.

 
Det är bara att konstatera att när marknadsekonomin inte klarar av att sätta människor i arbete på ett acceptabelt sätt alltså måste politiken finna en tredje väg. En blandekonomisk väg som kan både se till löntagarnas och de arbetslösas intresse och arbetsgivarnas legitima behov och där samhället, staten och politiken tar ett ökat ansvar. Samhällets intresse av att allt fler har jobb ska också balanseras in i denna svåra ekvationen.

 
Eller är det så att det pågår ett politiskt spel är inflationsmål, budgetdisciplin och budgettak sätts före arbete och sysselsättning

 
Den ofta så eftertänksamme och kloke Torbjörn Gustavsson har i den gångna vecka tänkt på arbetslösheten i sin spalt ”Å andra sidan” i Östgöta Correspondenten. Han har väckt ett förslag som liknar det ovan skissade på. Jag är helt övertygad om att det är fullt möjligt att få ner arbetslösheten bland inte bara ungdomar utan också överlag om den verkliga viljan finns.

Ett samhällskontrakt mellan arbetsgivare, fackföreningar och staten likt Saltsjöbandsavtalet skulle kunna skapa förutsättningarna för en väsentligt bättre situation. Socialdemokratin och arbetarrörelsen kan inte med självaktning bara invänta bättre tider utan får inte bli svaret skyldig. Det är dags att våga utmana marknaden och skapa förutsättningarna för ett slikt samhällskontrakt. Till fördel för de arbetslösa, ungdomsgeneration och därmed hela samhället! Snacka inte bara utan gör något och det snart!

 
Den som vill läsa Torbjörns artikel följ länken:

http://www.corren.se/archive/2006/3/31/1v1v456krdh1a38.xml?category1=1097835189-26&

 
Till sist……

 
……det är bara att jubla LHC vann även hemma mot Frölunda – Nu är finalspelet inom räckhåll! Inte illa för ett lag som var i div 3 för mindre än ett årtionde sedan.

 
…….köp och njut av Van Morrisons nya ”Pay The Devil” en underbar gest till hans kärlek till countrymusikens rötter – En helt ljuvliga platta.

 
…….Lucinda Williams Live @ The Fillmore är en juvel inom countryrockgenren som bara inte får missas. Gruvligt starka låter och gruvligt sväng parat med tårdrypande sentiment.

 
…….hittade Doris "Did You Gave the World Some Love Today, Baby "på CD på Coop för en spottstyver. För den som inte ver är detta svenska mästerverk inspelat 1969 av den svenska sångerskan Doris. Bortglömd på vinyl (omöjlig att hitta) utgången för längesedan på CD och så bra att det inte är klokt!

 
……..tittar på C.S.I Säsong två på DVD; intelligent och spännande med ett antal avsnitt TV aldrig visade.

 
……..Glöm inte att det är dags att döpa om Arlanda till Olof Palme Airport!

Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0