Mobbnings-SM i hockey

32226-30

 FOTO Ingemar E L Göransson

SM-finalen i hockey 2006 håller på att utvecklas på ett sätt som inte kan vara något att vara stolt över; knappast vare sig från Färjestads sida eller från hockeyförbundets höjdare. Hockeyfinalen har blivit allt mer av en mobbningsfinal där ändamålet att vinna SM-bucklan till Karlstad har suddat bort det mesta av omdöme och sportslighet.

 
Per Ledin och andra Färjestads spelare har tagit tillfälligt i akt att systematiskt tracka Ola Salo Frölundakassen för att få honom ur balans. Det verkar också som man har lyckats då Frölunda nu ligger under i matcher. Men är det en ärofull seger om den beror på att man från Färjestad med hjälp av mobbing lyckats få Ola Salo att darra i målet. Då är det ju inte frågan om fair play utan om ett förhållningssätt som inte hör hemma i idrotten.

 
Vi har sett det här tidigare under årets Elitserie där olika lags supportrar har utmärkt sig med rasistiska påhopp på andra lags spelare. Så när nu Färjestadsspelarna använder epitet som tjockis och på andra sätt trackar och mobbar Ola Salo tyder det på en förråande av hockeyn som inget har med idrottens grundidé.

 
När sedan Per Ledin angriper Ola Salo i slutet på matchen med en regelvidrig tackling, eller när LHC angriper Frölundaspelare i slutet på redan förlorade matcher så är det oroande tecken. Angreppen på domarna med skällsord, nedsättande kommentarer som ”jävla tattare” nu senast i Göteborg borde få hockeyförbundet att vakna och ta tag i utvecklingen innan det går för långt och blir ohållbart.

 
Till sist……

 
………Svenska folket har börjat vakna och enligt SIFO tappar alla de borgeliga partiledarna i förtroende hos väljarkåren. Värst är det för tvålen och bondfångaren Reinfeldt. Han har tappat och är tillbaka där han december 2004. de övriga borgerliga fortsätter samma kräftgång och Maud Olofsson har tappat mer än 20 % av det tidigare förtroendet hon hade. Persson stärker istället sin ställning.

 
……….Det är bara att gratulera Claes Eriksson (från Galenskaparna) och de efterlevande till Vilgot Sjöman som vann i Hovrätten mot TV4 striden om sönderstyckningen som görs av den kommersiella TV mot upphovsrättsinnehavarnas vilja. Ett stort grattis till KLYS (slarvigt kulturarbetarnas LO) och deras ordförande Peter Curman som drivit frågan med stor energi!

 
……….Tittar med stort intresse på andra säsongen av Columbo och måste erkänna det är fortfarande synnerligen underhållande som deckarserie i klassen pusseldeckare.

 
……….Om någon vecka kommer Bruce Springsteens Pete Seeger-hyllning. Jag ser fram mot den med stort intresse måste jag säga.

 
………..Jobbet på att bygga vidare på hemsidan fortsätter och om någon vecka eller så kommer flera omfattande uppdateringar. www.kulturochpolitik.se är fortfarnde andressen – Du är välkommen!

 
………..Min privata kampanj för att byta namn på Arlanda till Olof Palme Airport fortsätter – Du stödjer väl idén också! Skicka ett mail i så fall till [email protected]

 
 


Kommentarer
Postat av: Johan

Jag tror i och för sig inte att det hade någon större påverkan på matchutgången; så stor roll spelar det inte. Men visst är det osportsligt och trist.

//JJ

2006-04-17 @ 14:42:05
URL: http://mansken.blogspot.com
Postat av: Tommy Jensen

Håller med dig helt och hållet. Nu hamnar Färjestad under luppenmen det förekommer nog i de flesta elitserielag. Media har ju bidragit till uppfattningen att det inte är slutspel om det inte förekommer slagsmål, mobbning och helskägg.

En sak till: OLA Salo. Tommy ska det allt vara.

2006-04-17 @ 16:58:59
URL: http://www.tommyjensen.se/pappablogg
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tack för era intressanta kommentater!
Förlåt , det är uppenbart att åldern börjar göra att man börjar få svårt att hålla reda på namn. Nej, jag tror inte heller att det är avgörande men osportsligt är det.
Tommy, det är intressant hur media faktiskt bidragit till utvecklingen på det sätt som du beskriver. Det än tråkigare är att attityden och "ovanorna" tas efter i ungdomshockeyn. Det är dags för hockeyförbundet att sätta stopp för dumheterna som skällsord "tattare" "tjockis" och mobbningen likså att få stopp på exempelvis när LHC går in för att bara slåss i sista bytet i förlorade matcher.

2006-04-17 @ 19:54:35
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Hockeykännare

Det här är ju inga direkta nyheter, bara att man nu valt att ägna sig åt ljudupptagningar i båsen. Som exempel kan ju nämnas att Djurgårdsklacken sjöng incestvisor om bröderna Loob på åttiotalet. Rätt osmakligt.

Sen kan ju tilläggas att orsaken till att Per Ledin var förbannad på Tommy Salo bland annat var att Salo slagit honom med klubban. Dessutom skrek Joel Lundkvist "fitta" rakt i örat på Per Ledin, men det verkar inte fått någon uppmärksamhet direkt.

Jag tror alltså inte att attityden förändrats, utan att det handlar om att media nu fångar upp det och att det i dagens samhälle uppfattas som mer stötande än det gjorde i gårdagens.

2006-05-10 @ 20:20:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0