Pete Seeger och USA:s folkliga tradition

32226-33

FOTO Ingemar E L Göransson

I norra delen av New Jersey bor en man som är lika med modern amerikansk arbetarrörelses historia på sitt sätt. Det är Pete Seeger som snart nästan 90 år gammal har under ett långt liv sjungigt sig igenom den folkliga musiktraditionen men också varit i evig opposition mot den amerikanska högern och alltid varit på arbetarklassens, medborgarrättsrörelsen, minoriteternas och alla utsatta gruppers och individers sida.

 
Pete Seeger har varit propagandist för facket, kommunistpartiet (närmast socialdemokratiskt i USA). Han har under sitt liv kämpat för miljön och mot storbolagens rovdrift på människor och miljö. Han har ägnat tid åt kamp mot USA:s krig i Korea, Vietnam, Latinamerika och nu i Irak.

 
Pete Seeger är kort en folklig, radikal och högst levande ikon i det borgerliga USA som är liktydig med opposition, progressiv politik och kamp för mänskliga och inte minst fackliga rättigheter. Därför är det en gudasänd gärning Bruce Springsteen gör när han ger ut ”The Seeger Session” som kom på CD i förra veckan. En CD full med sånger som sammanknippas med Pete Seeger och hans liv. Här finns gospel, folksånger och sånger som sammanknippats med medborgarrättsrörelsen.

 
Det är en platta som visar på en tradition som löper från slavarnas sånger, bluesmusiken, den folkliga traditionen, 50-60-talens folkboom och outlaw-country. Det är en tradition som innehåller Woody Guthrie, Leadbelly, Bob Dylan, Frank Neil, Johnny Cash, Willie Nelson, June Carter, Mahalia Jackson, Emmylou Harris och hundratals andra mindre kända artister som har sina rötter i samma grund som Bruce Springsteen är så fast förankrad i.

 
När Springsteen spelar in ”The Seeger Session” så är det att komma tillbaka till sina gamla rötter och sitt ursprung. Det visar också på ett annat USA, ett folkligt USA, som skiljer sig från det USA som president Bush respekterar. Ett radikalare, folkligare och väsentligt mer mänskligt Amerika där det finns för plats för alla som inte ryms i högerns och bolagens USA.

 
”The Seeger Session” är därför en viktig CD, kanske på ett sätt, Springsteens viktigaste då han tydligt visar i vilken tradition han hör hemma. Det ger också ett exempel på att USA har trots allt en vital folklig musiktradition om vi inte visste det redan.

 
Exempel på musik som är värd att lyssna på i samband med ”The Seeger Session”:

 
Pete Seeger ”If I Had A hammer” (Naxos Folk Legends innehåller inspelningar med the Weavers m.fl fackföreningsnära grupper)

Pete Seeger ”We Shall Overcome”, ”The Bitter And The Sweet”, “I Can See A New Day”
(Columbia/CBS LP från 1960-talet som alla innehåller de sånger som han är mest känd för)

The Carter Family ”Keep On The Sunny Side” (Proper, innehåller en väsentlig introduktion till USAs folkliga musiktradition)

Johnny Cash ”The Sun Records Years” (Fruit Tree Innehåller allt från Sun-åren i Memphis, samma finns på Charly-utgivningar också)

Johnny Cash ”Unhearted” (American/Lost Highway, en box som bara inte går att undvika)

Willie Nelson “Red Headed Stranger”, “Across The Borderline” (Columbia, två lysande plattor i samma tradition)

Woody Guthrie ”The Ash Recording” (Smithsonian Folkways, en box med 4 Cd som täcker Petes vän och kollega under många år. En pelare i USAs folkmusik tradition)

Emmylou Harris "Elite Hotel", Red Dirt Girl" (Reprise resp. Grapevine är två som i stämning och sinne hör hemma i traditionen)

Alison Krauss + Union Station "Live", "New favorite" (Rounder djupt förankrad i den Seegerska myllan)

”Good News” (Proper en lysande heltäckande samling med gospel)

”Come To The Mountain” (Rounder, en samling med nyligen inspelad folklig musik)

Robert Johnson "The Complete Recordings" (Columbia Legacy grundvalen för all blues, aukustisk och elektrisk)

Lightnin´ Hopkins "The Complete Candid Session", "Lightnin´And The Blues" (Candid resp. Herald, Texas främste "songster" och bluessångare kanske någonsin)

och hundratals andra.....

 
Till sist…….

 
………Kungen fyller år – gå med i republikanska föreningen; www.republik.nu

 
………det pågår hockeyturnering just nu – Intresse lika med noll!

 
………Välkommen till min hemsida www.kulturochpolitik.se

 
………Döp om Arlanda till Olof Palme Airport!

 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0