Stress

32226-26

FOTO Ingemar E L Göransson

Enligt tidningen Stockholm City från den 5 april så mår flickor och unga kvinnor väldigt dåligt. Orsaken är den press som de upplever p.g.a. de krav som finns från arbetslivet, skolan, omgivningen och allt som sker omkring dem.

 
Mer än var femte ung kvinna uppger att de mår så dåligt att de har självmordstankar. Mer än var femte tjej känner sig stressade eller mycket stressade. Nästan var tionden har försökt eller funderar på att ta livet av sig eller känner svår ångest. Skolan kräver toppinsatser för att komma in på den önskade utbildningen. Arbetslivet kräver maximal insats om man har jobb annars så är den höga arbetslösheten en stressande faktor med medföljande fattigdom, svårigheten att få någonstans att bo, osäkra anställningar ifall det går att hitta ett vick eller liknade.

 
Sexualisering av media, betal-TV-kanaler, reklam, film och delar av den kommersiella kulturen orsakar en sådan utsatthet och stress och osäkerhet kring den egna identiteten under tjejernas uppväxt som var omöjligt, otänkbar,  bara för tio år sedan.

 
Pojkvänner, kompisar och media kräver att tjejer ska vara alltid vackra och den kroppsfixering som alltmer fyller det offentliga rummet i form av reklam, Big Brother-såpor osv är ytterligare en stressande faktor.

 
Vad gör vi med våra ungdomar, vad gör vi mot våra tjejer. Med vilken rätt ställer vi orimliga krav i skolan, arbetet, och fritiden på våra barn och inte minst våra tjejer.

 
Hela samhället har utvecklats till ett högpresterande ekorrhjul där vi springer och springer allt fortare. det marknadsekonomiska tänkandet håller på att ta knäcka samhället och prestationsångest börjar bli en folksjukdom. En del klarar inte av ”speeden” utan ramlar av medan andra fortsätter till det tar slut på ett eller annat sätt. Är det rimligt att fortsätta så här?

 
Jag tycker inte det utan samhället måste bli mer rättvist och ta större hänsyn till människornas behov snarare än att människorna skall ta hänsyn till samhällets behov!

 
Till sist……

 
…….Gunilla Carlsson, vice ordförande (m) har drabbats av stress på annat sätt; det har uppenbart lett till svårigheten att fatta att skattebetalarna inte ska betala hennes betal-TV; nöjesboende på hotell; borttappade kläder osv. Hennes försvar för sitt skattefusk är lika svagt som när Gudrun Schyman sökte samma försvar för en del år sedan. Kanske Reinfeldts borde fundera på Gunilla Karlsson möjlighet att kunna klara en ev. ministerpost när hon inte vet vad som är mitt och ditt.

 
……..min deklaration kom igår – jag fick 80 kronor tillbaka. Men då har jag betalt mina kläder själv!

 
……..ett musiktips: John Lee Hooker Black Night Is Falling utgiven av det lilla kanadensiska jazzbolaget Just A Memory. Inspelad Live i Montreal 1977 – Hooker i toppform.

 
……..det är dags att hedra Olof Palme med att döpa om Arlanda till Olof Palme Airport – vem tar det politiska initativet?

 
Besök gärna min hemsida: www.kulturochpolitik.se  
 
 

Kommentarer
Postat av: Therese

Tycker om det du skrev! Mysigt att se lite prima saker och inte bara det vanliga sakerna som man kan läsa om hela tiden. ;)

2010-09-28 @ 11:18:10
URL: http://royalorchidholidays.se/hotell/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0