Högerns "verklighet" och sysselsättningsmålet som har nåtts

32226-4

FOTO Ingemar E L Göransson


Ja, då kom det till sist Reinfeldtalliansens valmanifest. De frågor som man är oense om lades åt sidan och de som man inte var intresserade av gavs inget eller ringa utrymme. Således familjepolitik ägnas inget utrymme så väljarna vet inte om det ska bli en hemmafrulön modell kd eller hur det blir med föräldraledigheten med en högerregering.


 

Utrikespolitiken är ett område som av Reinfeldt och co. ägnas inte någon uppmärksamhet. Det är så att man kan tro att världen upphör inte vid Stockholms tullar utan vid de svenska gränsstationerna.


 

Inte ens fastighetsskatten blir i manifestet vad mången borgerligt sinnad villaägare har hoppats på utan det som enligt Reinfeldt för några veckor sedan betraktades som konfiskatoriskt har nu blivit höjden av politisk konst.


 

Vad finns då kvar av den borgerliga västen när den nu förvandlats till en vante. Jo, angreppet på de arbetslösa som inte skall få en höjning av taket så att en majoritet får 80 % i ersättning utan tvärtom färre skall omfattas av en a-kassa namnet värd. Det och angreppet på löntagarna och facket är som hugget i sten; försämringar vad det gäller skatteavdraget för fackavgiften och kraftigt ökad a-kasseavgift.


 

Så av den borgerliga alliansens storslagna bygge blev det egentligen bara vad min gamle mattelärare kallade mgn – minsta gemensamma nämnare. Bra i matte men duger inte i politiken. Vilken politik som utöver mgn som skall förras ges inte mycket besked om.


 

Men om nu Reinfeldts & Co valmanifest måste kännas som en närmast anti-klimax för borgerligt sinnade så är det desto mer intressant det faktum att regeringens politik har faktiskt nått resultatet att 79,9 % av befolkningen mellan 20-64 är i arbete. Den högsta siffran sedan 1980-talet. Dvs. så många har inte varit i jobb sedan den djupa lågkonjunkturen i början på 1990-talet. Regering ändrar ur det perspektivet delar av arbetsmarknadspolitiken för att fler ska kunna ställa om och snabbare komma in i jobb.


 

Resultatet att 79,9 % är i jobb visar på att regeringens politik har lyckats väsentligen bättre än den svartmålning som Reinfeldt & Co står för. Fortfarande dock så är arbetslösheten bland ungdomar hög men de flesta nya jobb går nu till unga mellan 20-24 år, allt enligt SCB.


 

Ur det perspektivet blir också den Reinfeldtska vanten förstålig; Kvar blev endast angreppet på de arbetslösa, sjuka och facket som har ett enda syfte att pressa tillbaka löntagarna och förflytta makten på arbetsmarknaden allt mer i händerna på hökarna i Svenskt Näringsliv och att slå sönder kollektivavtalsmodellen.


 

Till sist……


 

………enligt RUAB så leder vänsteralternativet i opinionen med 1,7%. Vill bara påminna om att RUAB var det enda institutet som hade rätt vid valet 2002. Alltså inget är klart och björnen är inte skjuten ännu!


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se ! 

Kommentarer
Postat av: M. Forslund

Jag tillbakavisar med bestämdhet påståendet att jag på något sätt skulle ha medverkat till Louise Axelssons handlingar. Hon har agerat på eget bevåg och har också tagit på sig hela ansvaret för sina handlingar.

2006-10-31 @ 19:27:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0