Sista minuten

klockan

FOTO Ingemar E L Göransson


I går släppte socialdemokraterna täckelsen till sitt valmanifest. Inget uppseendeväckande utan ganska förväntat. Ordning och reda och fortsatt inrättning under budgetordningens och prisstabiliseringens förbannelse. (Här hittar du hela manifestet.)


 

Löftet om en tandvårdsförsäkring var med liksom höjningen av a-kassan så att i vart fall 70 % av löntagarna får vid arbetslöshet 80 % i ersättning. Det är bra och det är riktiga och viktiga löften. Men samtidigt känns Perssons och mitt partis valmanifest som defensivt i ett läge då fortfarande förfärande många går arbetslösa. Inga löften om fler jobb i offentlig sektor, inga satsningar av dignitet på infrastrukturinvesteringar och inga stimulanser till att anställa fler inom privata näringslivet.


 

Det känns som defensivt och inte så lite brist på offensivlusta. Det än mer bäddar för Reinfeldts högerallians som i ord i vart fall kan upplevas som , av många, som offensiv när han lägger huvudet på sned i TV-rutan och ler och tindrar med sina cockerspanielögon.


 

Risken är att vi får en Holmbergeffekt där medelklassens egoism låter sig fångas och röstar fram en högerregering. Högeralliansen vinner inte på egen styrka utan på socialdemokratins svaghet. Tyvärr, för kostnaden av en högerregering kan bli synnerligen dyr för främst löntagarna. Höjda kostnader för att vara med i facket, dyrare sjukvård, medicin, läkarbesök, slopad avdragsrätt för husräntorna, a-kassan blir försämrad osv. Men allvarligast är den utlovade låglönearbetsmarknad där de som har det svårast på arbetsmarknaden kommer att förvandlas till en svensk variant av de anglo-saxiska ländernas ”working poor”.


 

(s) måste komma med en rejäl jobbsatsning inför valrörelsens sista dagar om vår trovärdighet som ett parti som har som mål full sysselsättning i bra och utvecklande jobb för alla. Persson, kom igen nu; vi vet att du kan!


 

Till sist……


 32226-68


………Köp Tom Pettys nya och helt lysande platta ”Highway Companion”. Här blandas samhällskritik med en bugning till den klassiska L.A. och S.F-traditionen från The Byrds och Buffalo Springfield. Jeff Lynnes produktion är också excellent och lyfter fram Pettys aforismiska texter. En i sanning superb platta av den 55-årige Tom Petty.


 

………29 augusti kommer Bob Dylans ”Modern Times” Enligt engelska musikmagasinet ”Mojo” är plattan ”brilliant”. Vi får se nästa vecka!


 

………I eftermiddag spelar Linghems Damer (ungdomar) mot ÅFF på Kopparvallen i Åtvidaberg. Förra gången lagen möttes blev det en lätt seger för LSK. Hoppas på samma idag.


 

………Den amerikanska friidrottsstjärnan Marion Jones har torskat för doping. Stäng av fuskarna på livstid – det är det enda sättet att stoppa fusket och få idrotten ren.


Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0