La lutte continue - Kampen fortsätter

La lutte continue - Kampen fortsätter

39.000 gick ut på gatorna, 270.000 har skrivit på protestlistor och löntagarna misstror regeringen. det är facit av konflikten kring a-kassan.

FOTO Ingemar E L Göransson

Borgarpressen har varit upprörd sedan i torsdags förra veckan då 39.000 i första hand LO-medlemmar manifesterade sin ilska och sitt stöd för en bra a-kassa. Bara i Stockholm deltog totalt ca 18.000 personer i olika protester under torsdagen. Närmare 270.000 har skrivit på protestlistorna ute på arbetsplatserna och på Internet.


 

Imponerande siffror i sanning men samtidigt vet de flesta av oss att högerregeringen inte kommer att backa från sitt förslag. Inte för att det är bra, väl utarbetat och utrett enligt alla konstens regler utan för att det är en grundbult i deras löntagarfientliga politik. Löntagarna ska sättas åt med syftet att splittra upp lågavlönade och arbetslösa, deltidare mot välavlönade och hög och välutbildade. Det yttersta syftet är att skapa den våta dröm som högern har om en splittrad arbetarklass där egenintresset sätts främst istället för klassintresset. Vinnaren blir givetvis arbetsgivarna som därmed kan till en sett i totalen låg kostnad kan pressa lönerna neråt och öka arbetsgivarnas vinster.


 

Kort sagt, vi talar om en ren och klar klasspolitik där vinstintresset, egenintresset hos borgarna och arbetsgivarna börjar med a-kassan. Sedan kommer arbetsrätten och kollektivavtalen, de gemensamma socialförsäkringssystemen ersätt med individuella försäkringar hos privata försäkringsbolag. Att detta kommer att leda fram till det systemskifte som är det borgerliga hoppet, det systemskifte som är så efterlängtat av borgerligenheten i Sverige.


 

De omfattande manifestationerna, det hundratusentals namnen, det upprörda rösterna de kämpande sångerna och de uppkäftiga kulturarbetarna som var på gatorna den 14 december 2006 har bara börjat kampen mot ett nyliberalt systemskifte. Fackföreningsrörelsen sa nej till politisk strejk den här gången. Det var helt rätt för om facket hade gått ut i politisk strejk i försvar för a-kassan vad hade vi haft för vapen när kollektivavtalen och arbetsrätten angrips nästa gång.


 

I Frankrike stod det skrivet på väggarna 1968 ”La lutte continue” – kampen fortsätter – det är precis vad som kommer att ske under hela mandatperioden – Kampen fortsätter även om a-kassan blir ett förlorat slag i kriget om rättvisa och jämlikhet.


 

Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och

fotobloggen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0