Stalin, Mao och Littorin

Stalin, Mao och Littorin

Ideologiska extremister som moderaternas nyliberaler och kommunistiska dito som Stalin och Mao har mycket gemensamt visar moderaternas utlysta tävling "Sveriges bäste arbetare"

FOTO Ingemar E L Göransson


Man tycka det är antingen ganska korkat och märkligt att moderaterna tar efter Stalins och Maos politisk praktik när man utlyser en tävling som skall utse Sveriges bäste arbetare. I Stalins och Maos förvridna samhällen var individen inget  men samtidigt en viktig symbol för de politiska strävandena. Det fanns med andra ord en politisk ideologisk tanke bakom att utnämna veckans arbetare eller Sovjetunionens arbetare. Likaså i Kina; individen var egentligen betydelselös men av största betydelse för kollektivet som exempel.


 

Det är i grunden samma syn på individen som ligger bakom som ideologisk grundfåra när a-kasse-Littorin på detta studentikosa sätt utlyser tävlingen om Sverige bäste arbetare. Individen som exempel för kollektivet. Framgången som exempel för de icke framgångsrika i örtagården, de misslyckade ska ha en lyckosam att se upp till som exempel. Det är egentligen andra sidan av den extrema individualismen som nyliberala står för. Var och en får klara sig och de som går under var inte tillräckligt starka för att klara kampen för tillvaron.


 

Moderaternas tilltag att utnämna Sveriges bäste arbetare är inget annat än ett uttryck för avskyn för kollektivet och arbetarnas och löntagarnas gemensamma styrka genom gemensam organisering. Påhittet uttrycker också ett förakt för arbetarklassen som per definition enligt högern är misslyckade både som kollektiv men framförallt som individer. De kan och har inte lyckats och därför behöver exemplet. Precis som Mao och Stalin resonerade. Individen är ingen individ utan en nyttig idiot för starkares politiska och samhälliga ambitioner. Stalin och Mao skulle bygge kommunismen och moderaterna skall bygga det nyliberala marknadshimmelsriket.


 

Till sist……..


  

…………….allt fler skriver på LO:s och förbundens namninsamling mot a-kasseförsämringarna. Gör det du också; 15.000 har gjort det på några få dagar!


  

…………….ABF har tagit initiativet till en protestlista mot regeringens beslut att ta bort de fria entréer till de statliga museerna. Ytterligare en namninsamling som du bör skriva på.


  

Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och min fotoblogg

http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

  

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Å andra sidan så tror jag att nyliberaler bara talar om och tänker på och räknar med "individer" när de talar om dem som de ser som människor, dvs. den övre medelklassen och överklassen, medan de betraktar arbetare och mer lågavlönat folk som ett kollektiv, en obestämd massa av själlösa oxar.

2006-12-03 @ 00:14:42
URL: http://http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Träffsäker kommentar som vanligt! Tack Kerstin.

2006-12-03 @ 11:21:57
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Calle Fridén

14 december kommer vi byggjobbare att visa vårt missnöje på Mynttorget. Jag ska försöka ta lite bilder och lägga upp på min blygsamma blogg (är jag den ende timrisen som bloggar månntrp?).

2006-12-05 @ 20:44:49
URL: http://utsiktfranetttak.blogspot.com/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Vi ses den 14 calle. PS din blogg är kul för den visaar arbete - underbart alternativ bland alla nyliberala tokar! jag har lagt en länk till dig.

2006-12-05 @ 22:55:24
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0