Sommar, rötmånad och politik

32226-61

Stockholms skärgård
FOTO Ingemar E L Göransson


Den första veckan av semestern är slut och tre veckor återstår. Sena kvällar som är mer än ljumma där man kan sitta i den ljuvliga sommarnatten och bara njuta av tillvaron. Om man sedan har något gott att äta och ett glas med whisky gör det hela inte sämre.



Politiken är lite av rötmånad. Så när Lars Leijonborg häromdagen lät undslippa sig ett skämt som hörde hemma på herrarnas på Folkpartiets högkvarter och inte i offentligen så var det som att ertappades hycklare med de bildliga byxorna nere och den bildliga rumpan bar.



För Leijonborgs uttalande om att han hellre umgicks med Marit Paulsson än med Victoria Silvstedt för han ”vill ju prata också” åskådliggör att drängstugementaliteten i offentlighet gör sig inte speciellt bra. Vad förutsätter Leijonborg med sitt ”också”, eller vad har han för förutfattade meningar om Silvstedt? Vad har han för värderingar av en människa som han bara känner från kändispressens skriverier. Människosynen och sexismen i Leijonborgs uttalande är så uppseendeväckande att den blir faktiskt både rötmånadsaktigt och uppseendeväckande.



Om inte händelserna i mellanöstern vore så tragiska så är de inte så lite rötmånadsaktigt på det flagranta sätt som Israel bryter mot alla internationella överenskommelser och konventioner. De genomför tvångsförflyttningar av stora grupper människor, de terrorbombar Beirut och Tyr, de slår medvetet ut alla möjligheter till att infrastrukturen skall fungerar, angriper flyktingkolonner och inte minst de högaktningsfull skiter i om FN finns i området och t.o.m. angriper obeväpnad FN-personal.



Det finns givetvis en rätt för israel liksom alla andra länder att försvara sig men Israel bryter grovt mot propotionalitetsprincipen när man slår ut en suverän stat som Libanon för att angripa Hizbollah. Israels agerande tjänar inte freden utan enbart krigets arkitekter på alla sidor i den komplicerade Mellanösternkrisen. Den svenska regeringens tystnad är typiskt i detta fall eftersom socialdemokraterna under Göran Perssons tid tyvärr har blivit allt servilare gentemot Israel.


 


32226-55

FOTO Ingemar E L Göransson

Var på Skansen i tisdags på allsången för första gången i mitt liv. Jag, familjen och 20.000 till. Det var helkul. Hög stämning och en väldigt blandad publik, bra musik och allmänt trevligt i högsommarvärmen. Anders Lundin har gjort en välgärning när han har förnyat detta förut inte så lite mossiga TV-program. Sedan var Eric Gadd hel suverän – utan tvivel Sveriges bäste manlige inom soul-facket.



32226-56

FOTO Ingemar E L Göransson


Var på fotboll i torsdags då Linghems Sportklubb (divison 4) mötte IFK Norrköping (superallsvaenskan) i östgötacupen. Publikrekord med över 500 betalande på lilla Lingheden. Bra med pengar in till den lilla klubben och bra stämning. Hur det gick? Hmm, 3-12 blev förlusten för LSK. men i sig en typisk svensk sommarkväll på landet med fotboll, värmen och tågen på stambanan visslande förbi var 20 minut. 



Lördag förmiddag och snart är det dags att ge sig iväg igen. Några bloggar blir det inte de kommande veckorna vad jag kan se. Sommaren och resandet kommer att ta all min uppmärksamhet. Ni mina kära läsare får hålla till godo med dessa små tips till hängmattan och bandstranden (om inte börjar jobba på måndag!).



Manfred Mann är värd att återuppta eller upptäcka. Detta engelska 60-tals band som blandae jazz, R&B och beat till en under mix på 1960-talet. Bandets bästa tid var den då Paul Jones var bandets sångare. Dessa tre LP finns återutgivna i orignalformat på cd:



5facesofmann

The Five Faces of Manfred Mann (HMV 1964). Bluesstandards och några egna original. En av de bästa LP i sin genre.



mannmade

Mann Made (HMV 1965). Här blandas jazzinfluenser med originalitet och suvärent musikalitet.


soulofmann

Soul Of Mann (Instrumentals) (HMV 1966). Instrumental LP med starka jazzinfluenser. Både out-takes, baksidor och tidigare utgivna spår.


 

Till sist……


………Såg i Aftonbladet att Carola hade kört 160 på 70 väg och det var okay eftersom hon var sen till ett uppträdande. En varning till trafikpolisen jag kommer att köra 160 på vägen till Arlanda inom kort. Jag ska träffa mitt flygplan till utlandet. Tala om lika inför lagen!


 

………Nu hotar Göran Hägglund med att Alf Svensson kan bli finansminister i en alliansregering. Jo nog behövs erfarenhet och Svensson har ju erfarenhet av att missköta regerandet.


 

………Den av historia intresserade bör läsa Barbara W. Tuchman ”En fjärran spegel - Det stormiga 1300-talet”; en lärd, spännande och högintressant tegelsten som lämpar sig för badstranden och hängmattan.


 

………Lyssna på den lysande historieberättaren Ray Davies nya CD ”Other People´s Lives” – en varm och älskvärd platta om vanliga människors liv i dagens England.


Besök gärna min hemsida under min tysta period. Vet du något om de gamla fotografierna som jag lagt upp är jag tacksam.      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0