Fotbolls-VM, fildelning och jazz

32226-42

FOTO Ingemar E L Göransson

Jaha, det var det igång. Dvs. världen största idrottstävling fotbolls-VM. Två dagar av fotboll men vilket lag framstår som det bästa hittills? Jo, Ecuador med deras starka försvar och giftiga kontringsspel. Tyskland – läcker som ett såll i försvaret, England spelar så tråkigt som bara dom kan, Sverige omständligt och faller in i Trinidads lusspel.

 
Vi som älskar fotboll får hoppas på bättre spel i de övriga grupperna för inget av laget som hittills visat upp sig 20.00 lördag är värda att gå vidare – i vart fall inte med det spel som hittills presterats.

 
Fildelningsdebatten fortsätter och framstår som vindflöjarnas paradis. När kritiken mot fildelningslagen från juni 2005 blir allt starkare så byter flera partier uppfattning för att vinna de kritiska rösterna från ilskna ungdomar. All visste att de skull bli så här för om man stiftar en lag så skall polisen naturligtvis försöka upprätthålla den annars är det meningslöst att stifta lagar. Lagar som inte upprätthålls banar väg för laglöshet och brist på respekt för lagstiftningen och det juridiska systemet. Å andra sidan skall aldrig samhället stifta lagar som man inte kan upprätthålla.

 
Ett exempel på detta är när man satte bötesstraff på att gå mot rött. Idag är det väl ingen som bryr sig om den lagen när man står vid en öde gata och har rött – å andra sidan ingen polis skullle rapportera dig för slikt brott.

 
Fildelningsproblematiken handlar ytterst om att upphovsmännen skall få betalt för att vi skall ha rimliga förutsättningar för ett levande kulturliv. Hur det sker är av mindre intresse faktiskt! Men det borde man tänkt på innan man skriv in EU-direktivet om upphovsrätten som svensk lag.

 
Den jazzintreserade bör skynda till skivaffären och inhandla Thelonius Monk Quartet with John Coltrane At Carnegie Hall (Blue Note/Thelonius records). Den legendomsusade inspelning som ingen har hittat sedan 1957 hittades för något år sedan på fel ställe i en omärkt kartong och har nu nått publiken. Ett msäerverk av två av jazzens stora innovatörer och genier. Lyssna, njut lägg dig i solen och bara ta emot detta helt fantastiska juvel i jazzens historia.

 
Apropå fynd, jag hittade bland alla foton och andra papper som varit försvunna i årtionden. Austin A30 Sevens instruktionsbok. Denna lilla pärla från bilismens historia är en riktig udda fågel. Vill du läsa den så finns den på www.kulturochpolitik.se (se Volvo Amazonsidan) och som en pdf.
 
Nä, är det dags att titta på Argentina och hoppas på bättre fotboll, eller hur!

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Johan Sjölander

Stort tack för skivtipset. Och vad gäller Argentina så kan de nog gå riktigt långt i år.

2006-06-11 @ 00:14:38
URL: http://johansjolander.blogspot.com
Postat av: Ingemar E L Göransson

Varsågod - det är en helt fantastiskt platta. Argentina ja det är bara att inse att det var VM:s hittills bästa match. Vill du ha fler skivtips kolla min hemsida www.kulturochpolitik.se där finns de 101 mest oumbärliga plattorna (mitt val!) Tack Johan för din kommentar!

2006-06-11 @ 07:41:35
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Johan Sjölander

Jäklar vilken lista. Tack för den med!

(för övrigt så är inlägget på min blogg om de bästa skribenterna djupt ironiskt. Bara så att du inte tror att jag på allvar tycker så, alltså:-)

2006-06-11 @ 18:15:02
URL: http://johansjolander.blogspot.com
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag misstänkte nästan detta men man vet aldrig i denna värld.

2006-06-12 @ 08:04:11
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Anonym

Torde inte även instruktionsboken vara upphovsrättsskyddat material? Vilken följdaktligen inte får läggas ut på nätet.
Och som du själv anför:
Lagar som inte följs banar väg för laglöshet.

2006-06-20 @ 20:52:02
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag har försökt att få klarhet i vem som mot förmodan äger rättigheterna till den. Austin finns inte längre företaget dog med Britsh Leyland, den svenske generalagenten försvann för 30 år sedan och författaren är okänd.På köpet finns inte heller tryckeriet längre

Det är nog snarast så att upphovsrätten till instruktionsboken om den inte upphört så finns ingen som kan eller vill hävda den. Den kanske snarast skall ses som en antikvitet än som en upphovsskyddad skrift.

Men du missar del två av mitt resonemang, samhället skall aldrig stifta lagar som går att upprätthålla. Det finns all anledning att vara kritisk till den existerande fildelningslagen men det har jag sagt tidigare. Man borde hitta nadra sätt att säkra upphovsmännens rättmätiga inkomster.

Sedan utan att vilja skylla ifrån mig, är det en stor skillnad mellan att göra en pdf-fil på en instruktionsbok från 1953 och lägga ut en ny-producerad film från 2006 för nedladdning.

För övrigt hävdar inte den presumtive upphovsrättsägaren något exklusive upphovsrätt i instruktionsboken.

2006-06-23 @ 11:33:31
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: musica

http://www.musica.su0ereva99.org

2006-12-06 @ 10:31:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0