Bobby och vår brist på civilkurage

32226-35

FOTO Ingemar E L Göransson

I dag börjar rättegången mot Bobbys föräldrar. En tragedi helt i nivå med ett grekiskt drama och en påminnelse om att barn far illa på sina håll även i Sverige.

 
Jag ska inte kommentera själva rättegången för det är domstolens och juridikens sak att sköta det. Likaså att utmäta straff för den avskyvärda handlingen som har begåtts. Naturligtvis så finns det ”förklaring” men inte ursäkter. Naturligtvis är det en tragedi, men en som kunde ha undvikits om någon hade visat ett mått av civilkurage när det onekligen fanns misstankar och signaler att det inte stod rätt till.

 
För vilket mått av civilkurage har du och jag när det verkligen gäller. Eller är det så att vi är rädda att stöta sig med ”andra”. Men det betyder samtidigt att vi inte bryr oss om när någon behandlas illa. För hur ser det ut med mobbning. Vem vågar gå emot mobben och säga ifrån?

 
Vem är det som vågar säga emot sina arbetskamrater vid fikabordet på jobbet när de slänger, kanske obetänksamt, ur sig fördomsfulla ord om invandrare, muslimer, homosexuella eller skåningar?

 
Tyvärr det vanligaste är att sticka huvudet i sanden eller vända bort huvudet när mobbning sker. Så är det i skolan, så är det i arbetslivet och så hände nu med Bobby för det är samma mekanism av feghet och rädsla att stöta sig med de andra.

 
Bobbys öde berör oss alla, det är en liten pojke som var helt utlämnad till andras godtycke och där alla svek. Domen kommer att falla hård mot föräldrarna men faller minst lika hård mot skolan och socialen som inte ingrepp. Men kanske hårdast mot dem som visste men inte gjorde något.

 
Tänd ett ljus för Bobby!




Kommentarer
Postat av: Björn

Javisst, det är där allt måste börja - att vi vågar börja säga ifrån i fikarummet.

2006-05-20 @ 01:03:26
URL: http://www.klix.se/wordpress
Postat av: Vasya

Best viagra links !

2006-11-06 @ 21:09:17
Postat av: Nisse

Gillar inte skåningar, så jag säger inget.

2007-10-28 @ 15:26:05
Postat av: Game Player

It is Good!

Have a great time playing!

2008-02-11 @ 14:46:51
URL: http://www.free-stuff.hu/free-game.htm

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0