Dyngspridare, lösa rykten och skitprat

32226-37

FOTO Ingemar E L Göransson

De senaste dagarna har aktualiserat Internet och bloggandet som en källa till rent ut sagt skitprat i det offentliga rummet. Det är lätt att idag sprida sina åsikter och föra en offentlig debatt. Det är bra och det stärker demokratin som jag ser det.

 
Men media, press, TV och radio har en lagstiftning och etiska regler att följa så är Internet och bloggandet en värld som mer påminner om vilda västern. Lagen den tar du i dina egna händer. Vi har under det sista halvåret upplevt och bevittnat hur några fall av ryktesspridning har fått politiska följder.

 
När partiarbetaren Mats Lindström satte hemma och skickade ut rykten om Fredrik Reinfeldt så var det ett tydligt övertramp och han fick ta konsekvenserna av sitt agerande – dvs. sluta sitt jobb på partikansliet på Sveavägen 68. Ett riktigt och följdriktigt beslut om vi skall kunna hålla en något så när just nivå på det politiska samtalet.

 
Nu har två folkpartister Johan Ingerö, politisk sekreterare och Johanna Nylander, distriktsordförande och riksdagskandidat spridit rykten angående Lars Danielsson och hans privatliv. Uppgifter som uppenbart är osanna och därmed torde hamna under rubriken förtal precis som uppgifterna Mats Lindström spred. Några konsekvenser för de två folkpartisterna är inte aktuella utan Lars Leijonborg försvarar sig och sitt parti med att han inte känner någon av syndarna. Själva försvarar de sig med att ryktena var kända innan.

 
Den upprördhet som Leijonborg visade visavi Lindströms övertramp finns inget av nu utan istället försvar Leijonborg och andra från alliansen det nya övertrampet i bloggvärldens politiska spilta. Försvaret från både Lindström och Ingerö och Nylander är att rykten var kända innan. Som om ryktesspridningen blir bättre för att andra tidigare spridit samma skitprat.

 
Uppenbart är det politiska skitpratets acceptans beroende av den politiska ståndpunkten. Dvs. kan jag (läs Lars Leijonborg) tjäna politiskt på skitpratet så är det okay annars inte. Det verkar vara folkpartiets uppfattning.

 
Några andra tydliga tendenser från högerns sida är att driva kampanjpolitik över nätet. Två exempel på sådana ganska smaklösa kampanjer är ett den hemsida som fanns först på Liberala ungdomsförbundets hemsida och nu som länk på Moderata Ungdomsförbundets site; en kampanjhemsida där ”rörelsen” framställs som en maffia (bakgrundsmusiken till Gudfadern ligger som en slinga) och Persson är utklädd i en KGB-uniform. Likheten med Vitrysslands dras med glatt mod. Den aktuella hemsidan är fylld av osanningar, halssanningar, rykten och spekulationer om enskilda politiker och om LO. Seriöst, nej men ett exempel på ryktesspridning och kampanjpolitik.

 
Det andra är MUFs kampanj ”Sparka Danielsson!” som måste vara en unik historia. Kan inte påminna mig om något liknande har hänt på nätet och svensk politik som är så inriktat på en enskild person, en tjänsteman i regeringskansliet. det måste vara så nära man kan komma mobbning av enskilda politiska tjänstemän som det är möjligt.

 
Det är en sjaskig interiör som borgerligheten visar upp i sin önskan att ta makten. En kampanj och mobbningspolitik där alla gränser och moraliska hänsyn övergivits och överträtts. Där lögn blir sanning, där insinuationer blir fakta och där makten är det enda som gäller. Det är ett Machiavellianskt dyngspridarnas paradis!

 
Till sist……..

 
………Jag rensar hjärnan med John Coltrane. Hans Atlantic-plattor från 1960-61 ”My Favorite Things”, “Plays The Blues” och “Ole´” finns på en tre-CD-box. Nödvändigt köp!

 
………Ser om NYPD Blue - På spaning i New York, spännande, roligt och lysande närvaro.

 
………Arbetet med att skanna in alla negativ (ca 5000 stycken - det finns minst lika många dia-bilder som skall digitaliseras) har börjat. Vilka minnen från gamla arbetsplatser, miljöer och inte minst människor det finns här. Mycket kommer på hemsidan www.kulturochpolitik.se

 
………Trevlig helg!


Kommentarer
Postat av: olydig

Manuell trackback:

Skvallerbytta bing bång

http://olydig.blogspot.com/2006/05/skvallerbytta-bing-bng.html

2006-05-20 @ 01:12:09
URL: http://olydig.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0