En återfunnen arbetskamrat

32226-36

FOTO Ingemar E L Göransson

Titta på bilden - den är tagen maj 1980 på den gamla Domus-Restaurangen i Linköping. Det är 26 år sedan. Mannen på bilden kallades "Liston". Inte för att han var så storvuxen utan för att han var kort till växten ungefär 1,60 lång. Jag kommer på att jag aldrig hörde hans riktiga namn, det som står i kyrkboken. Aldrig, han likt många andra hade smek- eller öknamn som de levde med. De var identifierade med sitt av folkhumorn och arbetsgemenskapen tilldelade namn. Liston var mager, ganska sliten efter ett hårt arbetsliv som inom några år skulle sluta innan han nådde sin pensionsdag. Liston var chaufför på samma arbetsplats som jag när jag var ung.

Liston var en snäll man, nära till skratt och älskade att spela kort. De gånger jag spelade Kasino med honom på raster, i grusgröpper eller på de få kurser vi gick tillsammans när det var dåligt med jobb på vintern är oräkneliga. Eller när vi i en lastbilshytt delade en kopp kaffe i väntan på last. Småpratet om livets dagliga bekymmer och glädjeämnen. Skämten, vitsarna eller bara snacken arbetskamrater emellan. Liston hyste aldrig agg till någon, ha sa aldrig ett ont ord om någon eller till någon. Han var kort sagt en vänlig själ som aldrig gjorde något ont eller tänkte illa om sin omgivning.

Bilden på Liston hittade jag när jag efter många år nu återfunnit hela mitt arkiv av negativ, bilder och annat som har samlat på sig under mitt liv. Bilder som berättar min historia och gör verklighet av det förgångna. Bilder som nu skall användas och som kommer att hamna på min hemsida www.kulturochpolitik.se successivt under de kommande månaderna. Det långsamma tidsödande inskannade av tusentals bilder börjar nu.

Liston är borta sedan många år. Cancern tog honom som så många andra. Men minnet av denna milda, vänliga och kamratfasta människa lever kvar långt efter han fick sin sista viloplats. Det var en ära att lära känna honom - inte för att han var så bemärkt utan för att han var Liston, en arbetskamrat jag lärde känna som ung.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0