Tidsandan

32226-39

FOTO Ingemar E L Göransson
Bilden är tagen ca 1977 och kommer att publiceras tillsammans med 100-tals andra senare under sommaren på www.kulturochpolitik.se

Äntligen inget regn och möjligt att klippa gräset som står högt som en äng och vajjar i vinden. Så fram med gräsklipparen och påbörja nedgörandet av det snabbväxande gräset!

 
”Olika faller livets lotter”, brukade min gamla mor säga. Ett annat ordstäv hon använde var ”mycket vill ha mer”. Med detta menade hon att orättvisan har en förmåga att klibba sig fast och trots all politisk strävan från arbetarrörelsen under årtionden så finns alltid orättvisor kvar att slåss mot.

 
De senaste dagarna har varit något av gengångarnas tid då vi fått se rubriker i tidningarna som gör att man funderar på hur det står till och inse att mycket har gått bakåt och samhällsklimatet har hårdnat och klasskampen på intet sätt är försvunnen eller nedlagd.

 
För en vecka sedan så kunde man läsa i LO-tidningen (nr 19 den 18 maj) att en advokat hade bildat ett ”alternativt” fack för att organisera utländska tillfälliga arbetare på jobb i Sverige. Syftet är att organisera till väsentligt sämre villkor än vad de vanliga kollektivavtalen ger. Bakom idén och talesman för det nya facket är folkpartisten Mats El Kott från Östersund. Villkoren ger exempelvis endast OB-tillägg om både arbetstagaren och arbetsgivaren är överens om det. Arbetsgivaren bestämmer om, när och hur raster skall fås ta ut. Inte heller betalas övertidersättning ut och de anställda är skyldiga att jobba övertid om chefen kräver det. Minimilönen ligger också väsentligt under kollektivavtalet. Förr kallades sådana här konstruktioner för gula ”fackföreningar” då de sprang arbetsgivarnas ärende och även styrdes av samma arbetsgivare.

 
Förre Skandiadirektören numera stortjuven Lars-Eric Pettersson dömdes häromdagen till 2 års fängelse för sin medverkan i de giriga direktörerna plundringståg i Skandia. Med sig får han dock 400 miljoner kronor att behålla. Det innebär att han får i ersättning 547.954 kronor per dag om han sitter av hela straffet på 2 år. Det måste betraktas som en synnerligen generös ersättning för hans kriminella aktiviteter. Pettersson har framstått som symbolen för den giriga kvartalskapitalismen som härjade under 1990-talet. Målet var att berika sig själv inte att skapa långsiktigt fungerande företag.

 
Petterssons besök inom svensk kriminalvård skall jämföras med det som straff de amerikanska Enron-direktörena Ken Lay och Jeff Skilling fick för sina bravader med energibolaget Enron. De dömdes till 40 års fängelse av en amerikansk domstol härom dagaen. Onekligen en viss skillnad även om Petterssons brottsliga aktivitet var av något mindre omfattning.

 
Två exempel på tidsandan. Kanske, men vad som är intressant är den totala tystnad som varit från borgerligt håll. Borgerliga skribenter på DN, SvD och andra högerdrakar har inte sagt ett ljud. Inte en ledare som har tagit avstånd ifrån de oblyga försöken att skapa arbetsgivarledda ”fackföreningar” eller plundringstågen mot fungerande företag. Enögdheten och tystnaden kan inte annat än uppfattas som gillande, sympati, förståelse och stöd för Kotts gula fack och Petterssons tjyaktighet och giriga sinnelag.

 
Jag är också övertygad om att det att skrivas kommentarer från våra vanligaste försvarare av nyliberalernas politik och även beröm kommer att utdelas för den entreprenörsanda som Kott och Pettersson visar upp i all sin nyliberala prydno. Vi andra vet vad det betyder när den här dansen bjuds upp till! Hur var det hon sa min gamla mor; ”mycket vill ha mer”, så sant, så sant.

 
Till sist…….

 
………Miljöpartiets kramande av friskoleeländet är för mig obegripligt – att låta ungarna delas upp efter föräldrarnas trosbekännelse är på gränsen till skamligt. Nej, skolan skall vara fri i det rätta betydelse; fri från religiös påverkan.

 
………Vem är Robbie Fulks? Det undrade jag med innan jag lyssnade på CD:n Georgia Hard (Yep Roc Records). En lysande vibrerande countryplatta med inslag av bluegrass, countryrock och traditionell folkmusik. Besök gärna hans hemsida; http://robbiefulks.com/

 
………Trevlig helg!

 
 
Besök gärna min hemsida www.kulturochpolitik.se !


För övrigt anser jag att Arlanda bör döpas om till Olof Palme Airport! 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0