I all framtid fredad.......

I all framtid fredad.......

Tidningsrubriken fråm maj 1980
FOTO Ingemar E L Göransson


I morgon så blir Fredrik Reinfeldt svensk statsminister. Vi begåvas med en högerman som statsminister och det har inte skett på tre mandatperioder. Förra gången då var det Carl Bildt, denne adlige son av Halland, som lyckades missköta landet så till den milda grad att det tog mer än ett decennium innan det var någorlunda kurant på nytt.


 

Hur det blir med det den här gången vet vi inget om förrän när facit skrivs inför valet 2010, men att det kommer att föras en politik med inriktning medelklassens väl och arbetarklassens näpsande står nog utan tvivel. Nu börjar också önskemålen från borgerligt håll att det är dags att göra något åt den, i deras tycke, förfärliga arbetsmarknadslagstiftningen.


Det handlar om Svenskt Näringsliv som vill ha bort turordningen i lagen om anställningsskydd (LAS) i vart fall för ”småföretag” var någonstans den gränsen nu skall dras. Den genuint borgerliga Östgöta Correspondenten framför i dagens ledare att ” Kanske var det taktiskt rätt av de borgerliga partierna att inte ta striden om las under valrörelsen. Lagen är något av en helig ko i den svenska politiska debatten – det märktes inte minst på den starka kritik som centerpartiet fick utstå för sitt förslag.


 

Men det borde inte innebära att lagen för alltid ska vara fredad från förändringar. En omstöpning av las kan mycket väl vara det som behövs för att infria Alliansens löften om fler nya, riktiga jobb.”


 

Eller som i Svenska Dagbladet där chefsekonomen på Kaupthing Bank Joakim Stymne vill se felt F-skattsedlar framför allt i service sektorn. Inte för att kringgå LAS enligt skribenten utan för att skapa frihet! En märklig definition på frihet att behöva konkurra med sitt anbud mot sina tidigare arbetskamrater.


 

Sammantaget är det uppenbart att sakta men säkert byggs nu de borgerliga förväntningarna upp på en försvagad arbetsrätt och ökad makt för arbetsgivarna. Detta sett i samband med det juridisk avgörandet av Vaxholmsfallet och tjänstedirektivet tyder mycket på att arbetarrörelsen och främst fackföreningsrörelsen får några tuffa åt framför sig om det skall bli möjligt att freda löntagarnas fackliga rättigheter.


 

Facket får nog rusta sig både för en strid med blanka vapen i avtalsrörelsen men också en minst lika ideologisk strid med högern om medlemmarnas rättigheter. De LO-medlemmar och arbetare som röstade på Reinfeldt och hans vasaller kan nogsamt få ångra sitt misstag. ”Inte för alltid fredad skrev Corren i det ovan citerade. Inte för alltid fredad…..sanna mina ord……inte för alltid fredad…

  

Till sist………

  

………Aftonbladet har startat en gratistidning .se i storstäderna. Arbetarrörelsen skulle behöva en gratistidning över hela landet för att driva opinionsarbete!


 

 Besök gärna min fotoblogg och hemsidan !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0