Rör inte vår a-kassa

Rör inte vår a-kassa

TUC, den engelska motsvarigheten till LO, försvagades kraftigt tack vare en brutal politik av reaktionären Maggie Thatcher på 1980-talet. Ska svensk fackföreningsrörelse gå samma väg under Reinfeldts regeringstid? En högst berättigad fråga när man ser förslaget till förändrad a-kassa. Och ska det ske medan arbetarrörelsen tittar på?


FOTO Ingemar E L Göransson


Väl medvetna om att a-kassan är ett fundament i den svenska modellen så angriper högerregeringen samma a-kassa med syftet att försvaga facket. Väl medvetna om man angriper och försvagar facket så försvagar man också kollektivavtalen. Simsalabim så är också den svenska modellen med relativt jämstarka parter på arbetsmarknaden ett minne blått och golvet för vad du och jag accepterar att jobba för försvinner ner i ett bottenlöst hål.


 

De "nya" moderaternas strategi för att försvaga fackföreningsrörelsen och därmed löntagarna är synnerligen listigt uttänkt. Den moderata dominoteorin där försvagad a-kassa leder till svagare fack vilket innebär försvagad styrka i avtalsförhandlingarna och möjligheterna upprätthålla existerande kollektivavtal och därmed ett arbetsgivarnas totala maktutövande. Ett maktutövande som inte kommer att störas av bråkande löntagare som kräver sin rätt.


 

Därmed har också systemskiftet på arbetsmarknaden genomförts, inte över en natt men på lite längre sikt. För vad blir konsekvensen när lågavlönade och deltidsanställda tvingas betala mer i a-kassa avgift än vad de får i löneökning över flera år. Än mer när höjningen av a-kasseavgiften blir obligatorisk och inte minst relaterad direkt till avtalsområdets arbetslöshet. Och samtidigt a-kassan ger ett sämre skydd. Svagare fack, lägre organisationsgrad vilket innebär att fackets roll både fackligt blir svagare t.o.m. marginaliserad samtidigt som därmed facket också får en svagare roll politiskt.


 

Reinfeldt med sina bruna vädjande cockerspanielögon är inget annat än en kallhamrad ”unionbuster” fast han inte använder likt sina US-amerikanska kollegor busar med käppar, basebollsträ och hundar utan finlemmade och välverserade studenter från Handelshögskolan med bakgrund i MUF.


 

Reinfeldt är om han lyckas i alla fall lika framgångsrik om vi håller tyst, inte protesterar och låter systemskiftet ske. Hittills har protesterna från arbetarrörelsen var klena, de fackliga förbunden verkar vara i chocktillstånd och socialdemokratiska partiet ägnar sig åt självrannsakan medan generalangreppet sker.


 

Hur som helst Aftonbladet har skrivet i flera dagar om vad som hotar och en Anders Malmgren i Karlstad har startat en namninsamling mot systemskiftet under parollen ”Rör inte vår a-kassa”. Skriv på och sprid den vidare hittills har nästan 11.000 personer skrivit på den (söndag kväll)  – Gör det du också innan det är för sent!


 

SKRIV PÅ: RÖR INTE MIN A-KASSA!


 

Besök gärna min fotoblogg och hemsida också!



Kommentarer
Postat av: NY UNDERSÖKNING VISAR ATT...

all känd undersökning som finns hittills visar på att sänkt a-kassa inte ger fler jobb, moderaterna försämrar välfärden för svenska folket till förmån för de rika, jobben kommer endå!!! omval nu!!, nya undersäkningar visar på att de som röstat på moderaterna har insett sitt misstag nu och det moderata partiet har sjunkit med hela 3% sedan valet!!!. svenska folket kräver omval!!!

2006-12-09 @ 12:02:22
Postat av: försämring för sverige...

De som röstat på moderaterna har röstat bort sin egen rätt till trygghet i livet, de som röstat på moderaterna har röstar på försämring för människan, de som röstar på moderaterna har röstat på ett parti som vill kväva folket, de som röstat på moderaterna vill inte att folket ska få makt, till er som röstat på moderaterna: det viktiga är inte att se, det viktiga är att bli sedd, och det blir vi inte nu, (den viktigaste kunskapen är fakta, inte att tro något är på ett sätt, som det oftast inte är)

2006-12-09 @ 12:13:24
Postat av: Säj i från

Ja det är verkligen läge för omval!
Det är ju inte precis en majoritet av befolkningens vilja, regeringens politik representerar.
Men vad krävs för att det ska kunna bli omval?
Kan man starta en namninsamling på Internet, eller vad göra?
Något måste göras innan rubbet går åt skogen.

2007-09-19 @ 22:36:54
Postat av: Säj i från

Skriv på listan!
http://www.namninsamling.com/site/list.asp?id=1166

2007-09-19 @ 22:59:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0