Vad kan Kim Lantz förvänta sig av kulturministern (m)

Vad kan Kim Lantz förvänta sig av kulturministern (m)

Göteborgs Folkteaters regissör Kim Lantz
FOTO Ingemar E L Göransson


Den nye kulturministern Cecilia Stegö Chilò är chef för den borgerliga tankesmedjan eller snarare propagandacentralen Timbro som har Svenskt Näringsliv som huvudfinansiär. Att sätta henne som ansvarig för svenskt kulturliv och högste ansvarig för ett levande kulturliv där hon under år som markandsliberal där marknaden är måttstocken för allt är att sätta vagnen för hästen. riskabelt och livsfarligt för kulturen?



Timbro har tillsammans med högern har propagera för en avsmalning av public service där SR och SvT ska ha enbart en uppdrag som lite spetsigt uttryckt barnprogram och nyheter medan resten får den kommersiella radio och TV:n ta hand om.



Likaså har Timbro och högern varit motståndare till allt kulturverksamhet som kan betraktas som ideologisk till sin grund. Det innebär exempelvis statliga bidrag till kulturverksamhet på arbetsplatserna genom Kultur i Arbetslivet eller kulturverksamhet som varit samhällskritisk och fått statliga bidrag. Likaså har samma krafter villat dramatiskt dra ner stödet till folkbildningen under fältropet att vuxna kan betala sin egen fritidsverksamhet.



Ett annat objekt
för högerns ogillande har varit Arbetets Museum i Norrköping då museets huvudmän är tre folkrörelser LO, TCO och  KF. Detta samtidigt som museet har ett nationellt uppdrag och internationellt idag mycket välkänt och har en mycket god renommé.



Men vilken uppfattning
har nu Stegö Chilò? Det är inte lätt att veta för enligt dagens radiointervju i efter tre var det inga klara besked utan hänvisning till den kommande budgeten. Innan vi vet finns det dock all anledning att vara kritisk utan att för den skull döma henne i förtid. Men vi får nog vara beredda på att det kan hända saker som inte är i linje med en radikal kultursyn. Frågan är hur mycket ideologisk bokstavstrohet ska få styra kulturpolitiken i fortsättningen eller om politiken blir mer öppen än vad man kan befara?



Till sist……..



…………….det är oroväckande att Göran Persson hänger kvar på det sätt han gör vilket innebär att ja-sägarna kring honom också fortsätter att vara maktens centrum i socialdemokraterna. Öppna upp istället och släpp krispolitikens blöta filt – (s)-väljarna vill se en radikalt formulerad politik istället för sifferexercis. Vi vill se rättvisa lösningar på sysselsättningskrisen. Det behövs inte mer höger utan mer radikal socialdemokratisk politik!



……………..Äntligen har den stora uppdateringen av hemsidan blivit klar. En sida med långt mer än 100 tips om bra och för många okänd musik. Det tog tid men hoppas det är intressant. Kolla in själv!



Glöm inte heller fotobloggen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0