Var är moralpaniken nu, Reinfeldt & Co?

Var är moralpaniken nu, Reinfeldt & Co?

Inte lysande inledning för moderatregeringen inte.

FOTO Ingemar E L Göransson


Reinfeldts moderatregering har fått några rejäla problem av moralmodell på sig redan innan man har börjat regera ordentligt. Trots det så har inga borgerliga ledarskribenter, inga kristdemokrater tagit till de moralistiska brösttonerna eller ingen folkpartist eller moderat har ropat på konstitutionsutskottet eller ministrarnas avsked.



Dubbelmoralen, dubbla standards för vad en borgare kan ta sig för eller vad en vänster eller (s)-politiker kan ta sig för har varit uppenbart då de tre första moralproblemen har landat i regeringens, läs Reinfeldts oönskade knä.


 

Det första är osäkerheten om Leijonborg visste vad hans närmaste i ledningen höll på med. Om han visste så har han ljugit å det flagrantaste och till den mån att hans förtroende som utbildningsminister som skall lära skolvärlden den folkpartistiska moralkakan kan knappast var trovärdig. Å andra sidan om han inte visste så är han oduglig som ledare för sitt parti och än mer oduglig som chef för ett departement i konungariket Sverige.


 

Det andra är Cecilia Stegö Chiló och hennes erkännande av att hon har anlitat svart arbetskraft både privat och i sitt yrke/företag. En direkt brottslig handling även om den råkar vara preskriberad. Hennes allt annat än ödmjuka försvar där kommentaren att ni får väl avsätta mig om ni vill lovar att det kommer att bli konflikter med henne som minister. Attityden att brotten inte är något att bry sig om är minst sagt anmärkningsvärd. Ska inte en minister gå före och vara ett exempel istället för att närmast stolt och trotsigt säga att begå det här brottet är inget att bry sig om. Säg att hon hade gjort sig skyldig till narkotikainnehav, bankrån eller kört 120 km förbi en skola. Hade dessa brott om de varit preskriberade inte heller varit något att bekymra sig om?


 

Det tredje är Maria Borelius och hennes svartbetalade barnflickor och hemhjälp. I mycket påminner det om Cecilia men det finns en avgörande skillnad. Borelius har ljugit och hon har svängt sig med den urbota korkade förklaringen att hon och hennes make inte hade råd att betala löner efter avtal och betala vitt. Detta p.g.a. familjens låga inkomst på 1,6 miljoner per år!!!! (Räknat på snittet på den inkomst familjen hade under 1990-talet rättelse gjord den 13 oktober.)Man tror inte sina öron och ögon när man hör denna minst sagt korkade bortförklaring. I vilken värld lever Borelius må hända. Det var inte 16 miljoner lire utan 16 miljoner svenska kronor!


 

Ovanpå detta kommer överpappa Fredrik Reinfeldt och tycker att det inte är så farligt och inget att bråka om. Man kan undra om han har tagit en braja ihop med sin finansminister Borg och därmed tappat omdöme och insikt om vad medlemmar av hans regering har gjort och vilka värderingar de har.


 

Regeringen har det högsta ansvaret för lagstiftningsarbetet och att lagen följs i landet. Även om man inte gillar vissa lagar så är man skyldig att följa dem. Att bagatellisera sina egna övertramp är värre än att erkänna dem. Alla kan göra misstag men det håller inte att urskulda sig då det visar på att man inte förstått och inte begripit, möjligtvis har man tagit del som det heter i det militära.


 

Frågorna som inställer sig är givetvis; var är den borgerliga moralpaniken?; vilka mer brott eller övertramp har regeringsledamöterna begått eller kommer att begå för att man inte bryr sig om vissa lagar. Borgaren blir med andra ord anarkist och det är bara en frasradikal kusin till nyliberalen. Men det visste vi redan!


Kommentarer
Postat av: Nablus

"Trots det så har inga borgerliga ledarskribenter, inga kristdemokrater tagit till de moralistiska brösttonerna eller ingen folkpartist eller moderat har ropat på konstitutionsutskottet eller ministrarnas avsked."

Eh... Har någon ur Alliansen tagit till moralistiska brösttoner, ropat på KU, eller krävt avgångar för något så futtigt som svart barnpassning?? (Som ministrarna till och med tagit upp frivilligt).

Låter snarare som det är du som är litet på glid här.

2006-10-10 @ 19:56:43
Postat av: Kerstin

Måste fråga om Borelius ekonomi: Var hittar du de där 16 miljonerna i årsinkomst. Vad jag hörde handlade det om 1,2-2 miljoner. Ingen kritik. Jag är bara nyfiken, för jag har skrivit det senaste i mitt inlägg om saken, eftersom det var vad jag hörde på radion.

2006-10-11 @ 01:55:47
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Nablus: Jag vet inte om du sov under förra mandatperioden så var kön av borgerliga moralfullkomliga politiker lång till KU så snart en (s)-politiket hade gjort något klandervärt. Varje med självaktning skrivande ledarskribent skrev indigerade ledare om socialdemokratisk korruption så snafdt en sosse hade tagit en snaps och kraven på den eller andres avgång var självklar i den upphetsade debatten. det skapades till och med myten om enpartistaen Sverige som framträdande medlemmar i LUF skapade.

Var är denna storm idag när deras egna faktum har brutit mot lagen och köpt svart arbetskraft i ett fall som privatperson och i ett annat fall som både privatperson och arbetsgivare.

När man likt moderaterna och alliansen har framställt sig som moraliskt ofelbara och lag och ordningspartierna bör man också ha sopat framför egen dörr och inte söka smita undan med undanflykter som att jag inte hade råd. I Stegö:s fall blir det ju än värre idag när det visar att hon helt enkelt struntat i att betla TV-avgift samtidigt som hon nu blir den politiker som ska ha huvudansvaret för public service. Var är hennes trovärdighet då? Radiotjänst kallade henne idag för "snyltare" och det är en lämplig beteckning på henne.

Uppgiften om Borelius ekonomi kommer från Aftonbladet där siffran 16 miljoner under 1990-talet nämndes, inte årligen utan under perioden.

2006-10-11 @ 14:46:03
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Nablus

Killen, kom igen.

Sossarnas partiordförande, ungdomsförbundets ordförande och partiets Malmöboss.

Alla är det just nu(!!) föremål för juridiska processer.

Åklagare utreder Perssons ev arbetsmiljöbrott, Reepalu har en överklagad mutdom som skall prövas i Hovrätten, och Sjödin får sin dom för ev stöld och misshandel mm denna vecka.

Innan borgarnas två ministrar kommit i kontakt med polisen, än mindre åklagare, är de inte ens på plan. Över huvudtaget.

Sorry killen, ni vinner ligan.

2006-10-11 @ 17:17:00
Postat av: Ingemar E L Göransson

Nablus, oavsett SSUs ordförande (som borde avgått för länge sedan) eller Perssons slarv med att sätta upp en arbetsmiljöplan (det skam han ha böter för om han finns skyldig) så förändrar det inget.
Två ministrat har gett fan i att betla sin TV avgift i mellan 10 och 16 år (!!!!) och två ministrar har haft svart arbetskraft i ett fall både i hemmet och i sitt företag. det är inga tillfälligheter utan medveten lagöverträdelse som inte är gjord varken i fyllan eller på grund av slav. kan du inte förstå den skillnaden så bewror det på antingen att du sympatisrer med dem eller inte begriper skillnaden. Beklagligt vilket det än är!

2006-10-11 @ 21:05:31
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Per Hagwall

Det är inte det minsta märkligt att den stora moralpaniken uteblivit, Gudmundson har redan skrivit om det så jag citerar:

[...]
Jag är säker på att vänsterbloggare och andra aktivister, liksom personer som jag som gillar att se när politikerna tas ner på jorden, sitter och kliar sig i huvudet, och undrar, varför fastnar det inte? Varför blir det inte folkstorm? Varför kan ministrarna sitta kvar?

Svaret, tror jag, handlar om ideologi.

Det är inte den tvivelaktiga gärningen i sig som fäller en politiker. Det är hur gärningen förhåller sig till politikerns ideologi som är det viktiga.

Så här:

Om det kommer fram bilder på en politiker på swingers-klubb, och politikern visar sig vara kristdemokrat, då är det en stor skandal. Detta därför att Kristdemokraterna värnar om äktenskapets helgd, om familjen som samhällets kärna, och om avhållsamhet som dygd. Om det däremot visar sig att politikern är, säg, miljöpartist, så är det en notis, för att Miljöpartiet har som linje att, ja, tvärtom.

Det är det dubbelmoraliska i politikerskandalen som fäller, inte gärningen i sig.

Inom borgerligheten är det ingen stor sak att ha svart hemhjälp eller att skolka från tv-licensen. Det är närmast att betrakta som civil olydnad. På vänstersidan har man också överseende med civil olydnad, men då handlar det om att vapenvägra, eller att sabotera för storföretag.

Det var alltså värre när Gudrun Schyman hade svart hemhjälp än när Maria Borelius haft det. Och Schyman satt ju kvar, som vi minns.
[...]

http://gudmundson.blogspot.com/2006/10/spinnskolan.html

2006-10-11 @ 22:17:31
URL: http://www.hagwall.nu
Postat av: Ingemar E L Göransson

Gudmunson har givetvis rätt - Och det är det som är det som är dubbelmoralen. Moderater tycker det är okay att blåsa det offentliga då de helt utgår från sina uppblåsta egon.
Men det som slår så hårt i allt accelerande hastighet är just den dubbelmoralen eftersom Reinfeldt har talat så mycket om fuskministrar osv. Nu hare han ju fått minst fyra sådana men kanske inte på det sätt som han trodde eller hade hoppats!

2006-10-12 @ 09:29:31
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

"Detta p.g.a. familjens låga inkomst på 16 miljoner per år!!!!"

16 miljoner var inkomster för familjen under hela 1990-talet, vilket ger 1,6 miljoner per år. När du får direkta faktafel påpekade för dig kan du ju försöka rätta till dem...

2006-10-13 @ 04:01:54
Postat av: Ingemar E L Göransson

Ursäkta att jag missade min felskrivning skall korregera den omedelbart! Rätt skall vara rätt! Läs f.ö. mitt svar till Kerstin ovan.

2006-10-13 @ 10:03:36
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0