Byggnads strejk är allas konflikt

Byggnads är ute i strejk. Ett faktum som inte kom oväntat efter mer än ett år av kraftmätning mellan LO:s kanske bäst organiserade fackförening och en synnerligen aggressiv arbetsgivare som har på olika sätt försökt försvaga Byggnads. Vaxholmskonflikten är ett exempel på hur byggarbetsgivarna försökte via ombud använda det lettiska Laval som murbräcka mot byggnadsarbetarnas kollektivavtal.


Sedan drogs sig inte byggarbetsgivarna att dra ett av dem undertecknat avtal, lönegranskningen, som har varit en grundbult för att upprätthåla Byggnads ingångna kollektivavtal, inför eu-skranket. Ett i sanning märkligt förfarande. Syftet var självklart att pressa ner byggnadsarbetarnas löner och arbetsvillkor. Byggarbetsgivarnas problem är ju att de inte kan hota med att ta bygget med sig till ett land med lägre löner än de svenska kollektivavtalen.


Det är också intressant att det största trätoämnet mellan parterna är den fackliga rätten att förhandla på de mindre arbetsplatserna. För hur skulle Byggnads och byggarbetarna kunna upprätthålla sina kollektivavtal om de inte hade förhandlingsrätt utan den skulle förloras. Den som vet hur ett bygge går till vet att den arbetsplatsen är en kortvarig historia i förhållande till en fabrik eller ett gatukök eller en kiosk, matvaruaffär och en speditionsfirma. Om Byggnads skulle förlora förhandlingsrätten på små arbetsplatser skulle det öppna för utpressning och lönedumpning på sikt. Kollektivavtalen skulle helt enkelt inte kunna upprätthållas.


Byggnads strejk och konfliktens fortsättning är av principiell betydelse för hela fackföreningsrörelsen. Kan man knäcka Byggnads från de nyliberala marknadsdemagoger är hela fackföreningsrörelsen väldigt illa ute. Allt annat än en seger för Byggnads är uteslutet ? det får bara inte ske.

Så här skrev Byggnads ordförande Hans Tilly i sin senaste krönika på förbundets hemsida:

"Vi viftar inte med konfliktvapnet. Men vår konfliktgrupp började i februari göra det redo att ta i bruk. Medlemmarna ska vara förvissade om vi kan försörja dem om striden brakar loss. Och våra motståndare ska vara medvetna om vilken styrka vi idogt byggt upp under många år. När avtalet är klart ska det komma medlemmarna till del. Vårt system med förhandlingar-granskning-statistik borde vara en garanti för att alla, också anställda i oseriösa företag, får del av förhandlingsresultatet."


Jag tror att vi har all anledning att lita på Tillys löfte, till byggnadsarbetarnas och fackföreningsrörelsens fördel och arbetsgivarnas och högerns förskräckelse.

www.kulturochpolitik.se
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0