Ge Olof Palme hans rättmätiga plats i historien



Sverige har en politiker som är internationellt välkänd och som fortfarande möts med stor respekt av omvärlden - Olof Palme. Min generation minns hans enorma och genuina engagemang för de fattiga i den tredje världen och mot orättvisor och krig. Hans engagemang för Vietnam kom att vända socialdemokratins uppfattning till ett klart ställningstagande gentemot supermakten USA:s krig. Likaså var hans svidande kritik mot Sovjetunionen och sovjetsystemet var lika tydlig och engagerad.


För arbetarrörelsen i Sverige och omvärlden var Palme en centralgestalt och en betydelsefull ideolog. Han var inte okontroversiell i Sverige eller utomlands men hans engagemang kunde ingen förringa. Likaså hans kritik av högern och den framväxande nyliberalismen står sig än idag.

Så här skrev han:


"Vi avvisar en konservativ, för att inte säga reaktionär ideologi som hänvisar människan att ensam kämpa med marknadskrafterna, att ensam söka bemästra de sociala konsekvenserna av teknikens utveckling, att hoppas att det ändå finns plats i arbetslivet och i samhället när de drabbas av sjukdom och arbetslöshet. Ty detta är verkligheten bakom det dunkla talet om friheten förkvävs i ett samhälle där människorna tar ansvar för varandra. Denna konservatism skulle innebära att människorna förskansar sig bakom en egen vall till skydd för sig själva och sina närmaste. Det skulle bli ett slutet och kallt samhälle, präglat av konkurrans och materialism. Spelrummet skulle öka för dem som har makt och ekonomiska resurser. För oss är solidariteten en väg att frigöra människans handlingskraft och skaparvilja. Därför vill vi satsa på gemenskap i samhället och solidaritet mellan alla medborgare. Herr talman, vi bör inte enbart ställa frågan: Vad kan jag göra för mig själv. Vi bör ställa frågan: Vad kan vi göra för varandra"


(Riksdagens remissdebatt 31/ 1 1973 från Antman-Schori Olof Palme den gränslöse reformisten Tidens Förlag 1996 sid 93)


Det är dags att faktiskt ge Palme den plats han förtjänar i svensk politisk historia som en av de stora inte bara inom socialdemokratin utan som en av svensk politisk historias mest betydelsefulla politiker. Som en liten gest i detta har undertecknad tagit initiativet att på http://www.facebook.com/ starta en kampanj för att döpa om Arlanda till Olof Palmes Int. Airport.


Den som vill ställa upp bakom kampanjen kan antingen ansluta sig på facebook eller maila till mig på [email protected]


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Catharina Ullström

Ja!! Men vi måste ju ha en loggoknapp som man kan ha på sin blogg!!

2007-12-27 @ 12:58:47
URL: http://cattiullstrom.blogspot.com
Postat av: Tobias Persson

Amen broder!

Nu kommer jag visserligen från det apolitiska partidistriktet Göteborg, men Palme glömdes nästan bort på 20-årsdagen av sin död februari för två år sedan. Min klubb, SSU Hisingen, ordnade en minnesstund på Olof Palmes plats (var annars?), som var välbesökt och fick genomslag i media.

Jag upplever att det anses politiskt korrekt att ha Palme som idol och citera honom flitigt, men hans ideologi (den demokratiska socialismen) och kritiken av klassamhället "glömmer" man bort.

Tobias Persson, Göteborg, i vår Linköping

2007-12-27 @ 14:06:07
URL: http://www.s-info.se/tobias
Postat av: Tobias Persson

För två år sedan? Förra året (2006) var det så klart 20 år sedan Palme mördades.

Men det är så få dagar kvar på det här året att jag redan var inne på 2008.

Ber om ursäkt.

Tobias

2007-12-27 @ 14:22:58
URL: http://www.s-info.se/tobias
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tobias välkommen till linköping i vår. Det är dags tycker jag att uppmärksamma Palme både som politiker och inte minst som ideolog. få kan faktiskt mäta sig med honom inte bara inom arbetarröreslen utan hela det politiska spektrat.

2007-12-27 @ 15:42:45
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Martin Tunström (s)

Här kan den som vill lyssna lite på giganten själv:

http://www.tunstrom.nu/?page_id=14

2007-12-29 @ 14:16:50
URL: http://www.tunstrom.nu
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tack Martin för din information. Hoppas du inte har något emot att jag lägger upp dig som länk.

2007-12-29 @ 19:48:18
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Kristian Krassman

Word up Ingemar......word up

2007-12-30 @ 19:37:22
Postat av: Ingemar E L Göransson

???? Vad menar du Kristian word up?

2007-12-31 @ 09:50:31
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0