Reinfeldt har blivit högerns opinionssänke

image389

Annandagen kan knappast vara en glädjefull dag för Fredrik Reinfeldt. Den av Aftonbladet publicerade undersökning om partiledarnas förtroende hos vanligt folk måste vara en verklig kalldusch. (Här kan du läsa DN och Svd:s något uppgivna kommentarer.)


En sak är att ligga risigt till i opinionsmätningar, en annan sak är när förtroendet mäts för de enskilda partiledarna för resultatet pekar på starkare tendenser än tillfälliga svängningar p.g.a. skandaler eller politiska utspel.


Medan Fredrik Reinfeldt har tappat 12 %-enheter på ett år från 57 % till dagens 45 % så har Mona Sahlin på sina nio månader som partiledare gått från 41 % till ledartröjans 48 %. Trenden är tydlig och den är uppseendeväckande för en sittande statsminister har en uppenbar fördel. Det är också så att medgång föder medgång medan motgång gör politiken med räddhågad och försiktig vilket ger intrycket av rädhågsenhet. Reinfeldt riskerar därför att bli en allt mer "lame duck" i sin rädsla att stöta sig med opinionen för att inte tappa ännu mer.


Reinfeldt som upp till nu levt på att han har haft ett försprång i förtroenderacet gentemot Mona Sahlin. Detta är nu ett minne av bättre tider blott. Inte bara det Mona Sahlin har ett större allmänt förtroende än Reinfeldt har utan han är den partiledare som har störst andel av väljarna som har noll förtroende för honom. Och som det inte vore nog så har Freddie med hundögonen numera samma låga siffra i kategorin inget förtroende alls som Göran Persson hade de sista månaderna. Med 21 % av svenska folket som inte har något som helst förtroende skulle jag om jag var Reinfeldt huka mig bakom gardinerna i Sagerska Palatset.


Vad som också är slående är att Mona Sahlin numera har ett starkt stöd i partiet där 73 % hyser stort eller mycket stort förtroende för Mona. Det verkar som om Mona Sahlins arbete i det tysta för att vinna partiets medlemmars förtroende har gett resultat. Reinfeldt har svårigheter att vinna förtroende hos både ungdomar och kvinnor. Och när det gäller inget förtroende alls så slås han bara av Lars Ohly men vänsterpartiets ledare brukar alltid parkera där som ledare för ytterpartiledare.


Det är endast bland män som Reinfeldt har ett mindre försprång gentemot Sahlin. Och att Reinfeldt börjar uppfattas som gubbig är Åsa Petersens generalangrepp på Reinfeldt för hans sexistiska sätt att angripa Sahlin. Hans sätt att ställa frågan om Sahlins och socialdemokraternas politik gör på ett omedvetet insinuerande och smått snaskigt sätt när frågan ställs halvslipprigt på det sätt som Petersen beskriver i sin tankvärda artikel idag.


Reinfeldt bör vara orolig. Inget går hans väg och det största problemet är att det är hans politik som folk inte gillar. Känslan för solidaritet och rättvisa är långt större än vad Reinfeldts spekulation i egoism och systemskifte var. De s.k. nya moderaternas närmande medelklassen håller på att bli partiets akilleshäl. Och därmed blir skuggan av Yngve Holmberg en skräckfigur som pekar mot den ändalykt som kan också bli Fredrik Reinfeldts.

FOTO Christoffer Göransson (Författaren intervjuar Mona Sahlin på Hultsfredsfestivalen 2007.)

http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Weltmeister

Ingemar, du är lite för gammal!

Holmbergs inverkan på politiken är inte särskilt aktuell. Ta er kära guru GP som argument istället. Han som sa att alla ska vara med, Han lämnade folket i sticket, köpte ett jätte-resistrens för egen del i sann kommunist-socialist anda.

Vem regerar på Cuba?

Så fort Sahlin öppnar munnen är det som kallas S fullständigt borta!

2007-12-26 @ 23:13:00
Postat av: Joakim

Bara en person som hycklar kan uppskatta Sahlin. Detta är en skandal utan like att den människan kan få förtroende igen. Det visar hur ruttet sossarna är i grunden. Och Ohly ska vi inte tala om heller, enda den idioten kan göra är visa finger, inteligent!

2007-12-27 @ 07:45:25
Postat av: Ingemar E L Göransson

Till de ovan två på sedvanligt sätt välformulerade borgerliga skribenter.

Nej, Holmbergs påverkan på politiken är inte speciellt aktuell. Det är kanske också min poäng. Han skulle vara högerns stora vita hopp men när hypen genomskådades blev hans fall snabbt och faktiskt inte så lite tragiskt. Samma sak riskerer nu Reinfeldt när hypen Reinfeldt blir allt mer genomskådad. Ibland är det bra att ha varit med ett tag.

PS. vad det gäller ålder så var åtskilliga både på och av scenen äldre än mig på Hultsfred. Eller menar Weltmeister (att välja detta som namn tyder på ett något uppblåst ego) att jag på grund av ålder saknar rätten att yttra mig? Har Weltmeister missat undertecknads kritik av GP totalt eller.....

Sahlin har uppenbarligen vunnit tillbaka sitt förtroende genom sitt resande ut i partiets organisationer och möten med partimedlemmarna. F.ö. det är väl inte livstidsstraff på Toblerone och p-böter?? Endast den som är utan skuld ha rätt att kasta första stenen som det står i Bibeln. Är Joakim utan skuld?

2007-12-27 @ 08:49:54
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0