"Alla får ju försöka klara sig bäst de kan"

"Alla får ju försöka klara sig bäst de kan"


Den här lilla notisen stod att läsa i Aftonbladet i fredags (den 3 febr). Inget märkligt kan man tycka då vi visste och många inklusive facken har varnat för sådana här effekter som värnpliktige David Wigren har råkar ut för. Han får betala en sjundedel av sin lön till a-kassan detta då a-kasseavgiften sedan nyåret har höjt till 350 kr i månaden. Davids problem är ju att han tjänar endast 2500 i månaden.


 

Att det skulle bli så här visste alla och varningsflagg hissades från i stort sätt alla. Tyvärr, var hörseln hos Littorin och alliansbröderna lika med noll och de drev igenom höjningen. Så nu sitter vi där med skägget i brevlådan.


 

Det här ett exempel på hur vansinnigt det här blir och tokstolligheterna gäller alla a-kassor. Kort sagt det blir knappast lönsamt eller motiverat att ta småjobb då a-kassan kommer att vara så dyr att just dessa småjobb som många arbetslösa har hankat sig fram på blir ointressanta. Kort sagt, moderaternas a-kassepolitik får motsatt verkan än vad de påstår att den ska få. Det visar också vad som egentligen är syftet; skapa en låglönearbetsmarknad som pressar ner lönenivåerna på hela arbetsmarknaden.


 

Vad som är än mer uppseendeveckande är det klarspråk som Littorins pressekreterare häver ur sig i Aftonbladet på tidningens fråga om rimligheten att behöva lägga en sjundedel av lönen på Littorins nya a-kassa. Mårten Wennberg som herr pressekreteraren heter säger helt frankt ”Alla får ju försöka klara sig bäst de kan.” Sug på den Inez, som Stefan och Krister brukar säga. Det här är moderat klarspråk - alla får ju försöka klara sig bäst de kan.


 

Det är också en lysande sammanfattning av moderaternas och alliansens arbetsmarknadspolitik. Det är oomstridligt. Alla får klara sig så gott de kan! Det finns bara ett ord för moderaternas politik – Fy fan för deras förvridna samhällsdarwinism. Uppenbart är att moderaterna är varken nya eller något arbetarparti utan samma gamla överklasshöger som förut.



 Den legendariske grundaren av socialdemokratin beskrev sin samhällssyn enligt följande:


 
”Vi skola nämna fordringarna och kunna göra det med glädje, emedan vi äro öfvertygade om, att ingen rättänkande man och qvinna på denna grund skall vända sig ifrån oss: friheten, jemnlikhet och frid emellan nationerna, kunskap och upplysning lika tillgänglig för alla, ett rättfärdigt och förståndigt ordnande af samhällets medlemmarnas arbete under deras egen ledning, vidare att staten, samhället, drager försorg om sina gamla, sjuka eller i öfrigt till skada komna medlemmar. Dessa äro de väsentligaste af våra fordringar, och säkert skola icke många ense dem obilliga”

(August Palm: Nutidsbetraktelser sid 3-4 (Eget förlag Stockholm 1885), hämtat ur ”Akta er för socialdemokraterna” (Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap Stockholm 1995). 



I valet mellan ”var och får klara sig själv” och August Palm så är valet i vart fall för undertecknat synnerligen enkelt, det borde det också vara för de flesta utom den mest inskränkte egoisten och A-kasse-Littorin och hans dräng Mårten Wennberg!



 

Till sist…….



……………det har vuxit fram en allt starkare kritik mot (m).s beslut att angripa och försöka Kulturföreningen Södra Fot i Skarpnäck i Stockholm. Se exempelvis Aftonbladets ledarsida idag. Skicka dina sympatiyttringar till [email protected] och dina protester till [email protected] som är den moderate ordföranden i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och hjärnan bakom högerns vendetta mot Södra Fot.
 

www.kulturochpolitik.se 
Ingemars fotoblogg 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0