Tsunamidebaclet som (m)oderat krishantering

Tsunamidebaclet som (m)oderat krishantering


Vi vet vem och vilka som hade det yttersta ansvaret för debaclet och misslyckandet det första dygnet av tsunamin. Det fortsatta grävandet har andra syften - att avleda problemen kring olika skandaler och skandalungar i den moderata regeringskretsen.

Det är inte så lite märkligt egentligen. Varje gång som det hettar till kring regeringen Reinfeldt så gräver man upp tsunamikatastrofen. När Chilo-Stegö och Borelius var ute och valsade runt i pressen så ”hittade” Reinfeldt banden i källaren på Arvfurstens Palats. Nu förtog det ju inte medias intresse för F:a Ruffel och Bågs affärer utan de fick gå till sist på det mest förnedrande sätt en minister någonsin har fått lämna sin post i svensk historia.


 

När nu media började och gräva ner i myllan kring utrikesoraklet Bildt så flyter tsunamin upp på nytt. Inte för att en ny granskning (den femte i ordningen) kommer att troligtvis tillföra något nytt eller utkräva nytt ansvar eller annat som är av egentligt intresse. Tsuamikatastrofen har istället blivit lite av högerns motsvarighet till marins budgetubåtar på 1980-talet.


 

För varje gång en försvarsminister viskade om att det kanske var dags att begränsa utbyggnaden av marin så död ”ryska” ubåtar upp lite överallt. Den enda säkerställda och bevisade u-båten hade en aspackad besättning där instrumenten var i samma dåliga skick som kaptenen!


 

För nu var intresset för Bildt och hans minst sagt märkliga affärer på tapeten och höll på att bli en verklig belastning för regeringen Reinfeldt. Bildts optioner i ryska statens oljebolag och Bildts engagemang skumraskföretaget Lundin Oil kan ju verkligen ifrågasättas om de är förenliga med posten som utrikesminister. Likaså Lundins Oils affärer i militärdiktaturens Sudan. När nu på köpet förre utrikesministern Lennart Eliason har ett FN-uppdrag att försöka få slut på folkmordspolitiken som samma militärregim är ansvarig för blir turena allt märkligare.


Sedan visar det sig också att Bildt har förtigit innehavet av över en miljon i USA-företag som har intressen i den amerikanska militärindustrin. Även detta högst betänkligt av en utrikesminister som där med har privata intressen av USA:s krigsföring i exempelvis Irak och Afghanistan.


 

Så kopplingen Lundin Oil – Gazprom – Sudan – Ryssland – USA militär industri tyder inte på en särskilt seriös syn på svensk utrikespolitik. Man kan undra hur länge Reinfeldt kan behålla sin utrikesminister som har så stora privatekonomiska intressen av svensk utrikespolitik utan att inse att det skadar Sveriges anseende.


 

Alltså skandal och stormen kring Carl Bildt höll på att blåsa upp med rejäl kraft, då var det dags för tsunami igen. Ett djupt cyniskt spel för galleriet. Ansvaret vet vi för den saktfärdighet och disorganisation som var på UD det första dygnet. Nu handlar det istället om att avleda uppmärksamheten från de egna politiska problemen med i detta fall Carl Bildt. Det blir ett cyniskt spel eftersom det utnyttjar de anhöriga som en bricka i spelet och låter inte livet gå vidare. Vad är nästa form av bestraffning för misslyckandet – offentlig ståndsrätt.


 

Gårdagens beslut att gå igenom banden för att se om det finns ytterligare uppgifter som kan klargöra vad som hände är bra. Bra för det kanske äntligen avför frågan från att återkomma som en politiskt utnyttjad följetång. Bra för det kan äntligen innebära att inte Reinfeldt kan använda tsunamin som avledande manöver nästa gång det börjar blåsa kring hans lindrigt sagt nersolkade avdelning av Kriminellas Revansch i Samhället. Tsuanamikatastrofen och det cyniska utnyttjandet av tragedin är hänsynslöst mot de anhöriga och respektlöst mot offren. De moderata spindoktorerna lämnar en dålig eftersmak.


 

Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och fotobloggen


Kommentarer
Postat av: Kerstin

För att inte tala om skumrasket kring den serbiska "barnflickan" som bott hos Reinfeldt ända fram till efter valet - som Metro avslöjade i början av veckan.
Om henne ljög Reinfeldt uppenbarligen rakt upp och ner. Samma eftermiddag som Metro avslöjar saken kommer Danielsson upp i massmedia, som hade missat barnflickan - kan man tänka!

2007-02-02 @ 03:06:22
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0