Carl Bildt, Lundin Oil och ryska affärer

Carl Bildts inblandning och engagemang i Lundin Oil har väckt berättigad uppmärksamhet. Koppling en framträdande politiker med utrikespolitiken som arena engagerar sig i ett vad de flesta kallar ett skumraskföretag utan skrupler som Lundin Oil är värt att uppmärksamma.


 


 Att Lundin Oil har ett dåligt rykte är ingen nyhet och Carl Bildt har haft som sin uppgift att vara ”dörröppnare” är heller inget nytt. Dvs. Carl Bildts uppgift har varit att använda sitt rykte som utrikespolitisk ”storhet” och sin personkännedom till att berika Lundin Oils ägare. Han har också belönats rikligt för sina drängtjänster vilket vi såg när hans optioner löstes in. Priset hittills för hans dörröppneri har givit honom en nättförmögenhet på 17 miljoner enligt Aftonbladet.


 

För den ryska statsledningen är gasledningen till Tyskland ett nationellt intresse och Putin har klart deklarerat att bevakningen av den blivande gasledningen blir ett primärt säkerhetsintresse. Gazprom har ett nära samarbete med Lundin Oil genom Vostok Nafta och Carl Bildt har belönats för ”utförda tjänster” som förra veckans mediauppmärksamhet.


 

Vad som inte frågats i samband med denna diskussion är om det finns andra affärer som Lundin Oil eventuellt har eller haft i Ryssland. Om det är så att det finns andra kopplingar mellan Lundin Oil, Ryssland innebär det att det kan finnas ett väsentligt närmare förhållande mellan Lundin Oil, Carl Bildt och den ryska statsledningen än vad som varit känt tidigare.


 De flesta som känner till hur Rysslands ekonomi och maktförhållande fungerar idag vet att det är snart omöjligt för utländska intressen att driva affärer i dagens Ryssland utan att det godkänds av maktkretsen i Kreml. Vad som mer är oroväckande är att en sådan ynnest (dvs. att få genomföra och driva affärer i Ryssland) innebär också att det finns från rysk sida en genfavör att inkräva vid lämplig tidpunkt.

 

En sådan koppling Lundin Oil, ryska affärer, Gazprom, Vostok Nafta och Carl Bildt kan ställa hela affären i en helt annan och ur korruptions och svensk utrikespolitiskt perspektiv besvärligt nytt läge.  Detta ställer givetvis också frågan kan Carl Bildt verkligen kvarstå som utrikesminister och skadar det inte svensk utrikespolitik och svenska intressen att han sitter kvar.


 


Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

http://ingemarsblogg.webblogg.se


Kommentarer
Postat av: Olle Hultén

Korrumperad mutkolv, lögnare och bedragare:
Carl Bildt, svensk utrikesminister som för ryska intressen åtagit sig att få partikamraterna att
i svenska regeringens namn få Nordstreams gasledning på svensk ekonomisk zon godkänd.
På samma sätt är förre tyske kanslern Schröder mutad att få igenom EU-godkännande och EU-bidrag.

Avsätt honom omgående!!!

2007-12-27 @ 20:55:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0