Den amerikanska tunneln

Den amerikanska tunneln

Inget ljus i den mörka tunnel som USA:s utrikespolitik har varit under president Bush.

FOTO Ingemar E L Göransson

USA:s stridsglade president Bush har i natt talat till nationen och meddelat att ännu fler trupper skall skickas till Irak. Med andra ord kriget trappas upp istället för att trappas ner. USA:s närvaro i Irak fortsätter och med det också ökar konfliktens intensitet och terroristerna och slaktarna på alla sidor i den irakiska konflikten ges ökat utrymme för sitt blodiga hantverk.


 

Bush verkar vara helt inställd på att fortsätta det redan förlorade kriget i Irak där hela 71 % av Irakierna vill att USA och dess allierade lämnar landet. Avrättningen av Saddam Hussein fick inte alls den avkylande effekt som USA-administrationen hade hoppats på utan det är väl frågan om det inte fick motsatt effekt.


 

USA körde fast i den vietnamesiska leran på för drygt 30 år sedan och nu sitter USA fast i den iranska öknen och får ta emot en allt skarpare kritik från omvärlden. USA:s utrikespolitik har under Bush förvandlats till en personlig vendetta  vilket är ett uppenbart hot mot världsfreden. USA är nu inblandat i ett antal konflikten runt om i världen allt under parollen att krossa terrorismen.

Hemmaopinionen är också mycket kritisk till presidentens politik. Krigströttheten blir allt starkare och är troligen större idag än vad den var under slutskedet av Vietnamkriget. De långt över 100.000 amerikanska soldaterna i Irak vill helst hem och där hemma delas uppfattningen - kriget måste ta slut. kritiken mot Bush att han inte har följt Baker-gruppens fösrlag kommer därför att öka i både kongress och senat.


 

Det har inneburit att USA nu för krig i Afghanistan, Irak och nu senast i Somalia där man jagar enskilda islamister med bombflyg. Det är väl kanske snarast så att USA:s nuvarande politik skapar fler terrorister än den avväpnare existerande. USA:s politik har blivet den största enskilda källan till ökad oro och instabilitet sett ur globalt perspektiv sedan kalla krigets dagar.



Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0