En ofattbar tragedi

En ofattbar tragedi

En åttaårig pojke har dödats av en ung psyksjuk man i Jönköping. Det är inte första gången det sker. Händelser, tragedier som denna sker med jämna mellanrum. Förvirrade, sjuka människor tar ut sin förvillelse på oskyldiga i våldsamma händelser som i Jönköping, Gamla Stan i Stockholm och på andra ställen. Oskyldiga skadas och dör. Kort sagt människor som råkar var på fel plats vid fel tidpunkt får betala priset för den havererade psykvården.


 

När psykvården skulle bli mer human för ca 20 år sedan skulle de mentalt sjuka släppas ut i samhället från de allt annat än humana mentalsjukhusen. Dårhus kallades de då de ofta inte gav annan behandling än förvaring. Nu skulle de sjuka ges behandling ute i samhället och deras liv skulle bli väsentligt mer humant och bättre.


 

Problemet var dock att samtidigt skedde en nedskärning av öppenvården och man räknade kallt med att den nedskurna sjukvården skulle klara det som inte institutionsvården klarade att de psyksjuka ett bättre liv.


 

Att man misslyckades är uppenbart. Ingen följer upp om de sjuke tar sin medicin som gör att han fungerar för om han tar så drabbas han av biverkningar men tar han dom inte så slår sjukdomen till och händelser som den nu i Jönköping kan ske.


 

Detta moment 22 är orsaken till många av de tragedier vi ser. Tragedier för o0ffren, deras anhöriga men också för den sjuke som begår sina vansinnesdåd i en psykos. Han eller hon får leva med vetskapen om att ha dödat eller skadat en människa för resten av sitt liv.


 

Händelser som i Jönköping får inte ske, de får inte upprepas men kommer att göra det så länge psykvården ser ut som den gör. Att få ordning och få en fungerande psykvård kostar säkerligen en massa pengar. Frågan är hur många ska sätta livet till innan räknenissarna inser att priset är för dyrt?


 

Till sist…….

 

……………regeringen Reinfeldt hotar din och min personliga integritet. Försvaret ska få avlyssna vart ord vi ringer, varje mail vi skickar över staten Sveriges gräns. Jag trodde KGB och Stasi inte fanns längre men dessa två organisationer verkar ha återuppstått på Rosenbad! Det är dags för borgerliga väljare att inse vart det är på väg – vad det här ni röstade för?


 

……………Sonny Rollins den utmärkte jazzsaxofonisten har fått Polarpriset. Tyvärr är hans mer framträdande generationskamrater sedan länge död; John Coltrane och Miles Davis, så det fantastiska jazzäventyret från slutet av 1950 och 1960-talen får belönas genom att Sonny Rollins belönas. Lyssna på hans utmärkta och banbrytande plattor : ”Moving On”, ”The Sound Of Sonny Rollins”, ”Tour De Force” eller ”Colossus” eller varför inte hans inspelningar på Impulse. Alla finns på www.ginza.se eller www.amazon.com .


 

……………vet du att du kan få ladda ner gratis låtar från www.arhoolie.com  tre gånger per vecka. Arhoolie är USA.s främsta skivbolag för folk, root och bluesmusik. FOTO Ingemar E L Göransson
Kyrkogård på julaftonsmorgon 2006, fotograferad med mobiltelefon Sony Ericson K750i 

Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

 

 

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Tror tyvärr att de som röstade borgerligt inte föreställer sig att de själva skulle kunna råka illa ut, utan att de ser den här avlyssningen och tilltagande kontrollen som en garant mot terrorism och mot vänstern dessutom, i synnerhet nu när det är borgerliga som sitter vid rodret.

2007-01-28 @ 14:34:21
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0