Facklig seger i EU-rätten

EG-rätten gav Byggnadsarbetarförbundet rätt i Vaxholmskonflikten. Facket hade rätt att ta till stridsåtgärder gentemot Laval som inte ville teckna svenskt kollektivavtal. Fackets åtgärder var helt enligt EU-rätten säger den i ett förhandsbeslut som blev offentligt igår. (Se även SvD och Aftonbladet)

Det facket hade hävdat under hela konflikten var en riktig tolkning och Byggnads hade rätten på sin sida. Facket har alltså rätt att hävda de svenska kollektivavtalen mot försök till lönedumpning. Frågan är nu snarare hur de som satsade så mycket på att komma åt facket och kollektivavtalet.

Reinfeldt uttalande och Byggnads som en skam för fackföreningsrörelsen är ett exempel på hur borgerliga krafter överreagerade och investerade i en seger för lönedumpningskrafterna. Alla borgerliga chefredaktörer som skrek sig hesa över Byggnads påstådda övergrepp och alla andra högerdebattörer som framställde den svenska fackföreningsrörelsen som fascister och främlingsfientliga.

Riksteatern som drog på landsomfattande turné med Den polske rörmokaren tillhör även de som har förlorat inte bara sin själ utan blev omedvetna propagandister för högerns våta dröm om en arbetsmarknad utan kollektivavtal och med deras uppfattning om "arbetets frihet".

Men den störste förloraren är Svenskt Näringsliv som har satsat både prestige och pengar i ett nederlag för Byggnads och strävandet att uppluckra kollektivavtalen för att få ner lägstalönerna.

Generaladvokatens yttrande (slutgiltig dom kommer i höst) är en seger för den svenska modellen för hur arbetsmarknaden ska fungera. Förnuftet segrade och insikten om konsekvenserna av ett för Byggnads negativt beslut skulle få oöverskådliga konsekvenser för arbetsmarknaden, inte bara i Sverige, utan i hela EU fanns uppenbarligen hos generaladvokaten i EU-rätten.

 

www.kulturochpolitik.se

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0