Musiken lever tack vare Internet - Solnedgång för musikindustrin?

image332

"Internet har slagit många gamla regler kring hur musikbranschen fungerar sönder och samman. Idag är det närmast ovanligt med nya artister som inte först slår igenom på nätet innan de får ett traditionellt skivkontrakt och säljer fysiska plattor."

Det är inte undertecknads ord utan det är ett citat från Metro den 28 maj (sid 20). Tidningen listar också upp 10 artister som har gått den här vägen under de senaste åren; Wilco, Artic Monkeys, OK Go, Clap Your Hands Say Yeah, Libertines, Sandi Thom, The Tequila, Sick Puppies, Lily Alen och Jonathan Coulton.

Inte bara att www.myspace.com och www.youtube.com  har haft en betydelse som inte kan överskattas som förändrar hela musikbranschens sätt att fungera. Artisterna har inom räckhåll att ta makten från skivbolagen och istället bli herrar över sina verk. Det handlar också om nya sätt att distribuera musik där publiken, köparna, mottagarna, konsumentarna har skaffat sig nya vanor.

Den nya tekniken med blixtsnabb distribution och fildelning gör att förutsättningarna har förändrats totalt. Teknik finns; internet har på ett drygt årtionde gått från en obskuritet (en övergående fluga sa en viss kulturminister en gång) till en vardagligt använd teknik hos de flesta. I Sverige har 80 % tillgång till tekniken hemma vilken gör Sverige två i världen efter USA.

Teknik finns, vanorna är etablerade, möjligheten existerar. Vad som saknas är lagstiftningen är utformad för en annan tid och saknar alltmer av acceptans i det rättliga medvetandet. Detta samtidigt som exempelvis en pensionär dras inför skranket för att han har laddat ner/lagt ut två låtar, ett fall som starkt påminner om det sorglustiga fallet med försvaret och smörklicken.

När artisterna tar makten över sin musik och när lagstiftningen till sist anpassas till verkligheten så kommer underhållningsindustrin att bli tvingad att förändra sin roll på ett omvälvande sätt eller bli bortsprungna och lämnade efter utvecklingen. Kulturen dör inte utan Sony och BMG men industrin löper den risken. Artisternas och upphovsmännens rättigheter måste givetvis säkras sättet är inte självklart att det är med polisingripande och domstolar.

Det som sker nu påminner lite om de stora förändringar som skedde i musikbranschen i USA kring 1955 när små lokala bolag och entreprenörer skapade den moderna musiken, R&R, R&B och soul. De stora, the majors, missade tåget och de oberoende små, the independents,  som Speciality i Los Angeles, Sun i Memphis och Atlantic i New York kom att dominera. De oberoende vann den striden för de var i takt med tiden medan de stora, majors, förlorade. Underhållningsindustri riskerar samma öde för de är inte i takt med dagens verklighet.

FOTO Christoffer Göransson

Till sist:

              den legendariske fransmannen Gilbert Becauds Et Maintenent finns igen på youtube. Missa inte denna pärla!

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Joakim Hörsing

Solnedgång för skivbranchen i alla fall.

2007-05-30 @ 14:28:31
URL: http://joakim.bloggsite.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0