Deja vu i LA

Det var en känsla av deja vu. Misstänksamheten och kontrollbehovet var osannolikt. Det var förbjudet att fotografera det mesta och det följde med en kontrollant som såg till att ingen trampade in på det otillåtnas område.


Det är inte ett besök i det gamla Sovjet eller någon annan öststat på den tid det begav sig. Nej, det är en beskrivning av hur vi svenskar från Folkets Hus och Parker mottogs av Fox Studios här i Los Angeles. Fox har ju gjort sig känt för att vara maktens och Vita Husets språkrör och propagandaapparat i TV-världen. Och samma noja verkar prägla Fox Studios. 

Ett exempel; det finns inne på studioområdet flera jättelika muralmålningar med motiv från olika filmer. Inte tillåtet att fotografera; det var faktiskt i stort sätt förbjudet att fotografera något inne på området. Att man inte vill att man ska fotografera inne i studios är väl inget att säga om men att förbjuda fotografering av exteriörer, hus och liknande verkar minst sagt lite märkligt.


En av orsakerna var enligt guiden, som verkade lite generad, att man är rädd att bilderna ska dyka upp på nätet. Låt vara som det vill med det men det ger lite grand av det stämningsläge som präglade Fox ledning som vi träffade gentemot manusförfattarnas fackförening där man förnekade att det fanns grund för deras pågående strejk. Så när man mötte förståelse från exempelvis Sony Entertainment var det fientlighet från Fox.


Så det är nog ingen tillfällighet att fackets strejkvakter var väsentligt fler utanför Fox än utanför Sony.


Till sist.....

Att se NHL-hockey är kul men nöjet är nog lite överskattat. Spelet blir inte speciellt tekniskt brilliant utan för seger krävs mer muskler än elegans. Så Los Angeles tekniska öststatsspelare får inte utrymme som de behöver på de små rinkarna som man spelar på här. Matchen mellan Los Angeles Kings och Anaheim Ducks var underhållande men det bättre laget Anaheim vann helt rättvist 6-3. Den ende svensken på plan Samuel Påhlsson gjorde en dag på jobbet utan att glänsa direkt.


Solen skiner fortsättningsvis här i Los Angeles och temperaturerna närmar sig rekordnoteringar för november så där upp mot 27-30 grader.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0