Kontrasternas rike


USA är kontrasternas land, utan tvekan. Kalifornien är inget undantag från detta. Några siffror som kan vara upplysande och borde vara besvärande för politikerna oavsett om de är demokrater eller republikaner.


I går presenterade Tv-kanalen CBS en undersökning som visade att klyftorna mellan afro-amerikanska hushåll och helvita har fortsatt att öka de senaste fem åren trots eller kanske tack vare det som svenska högerpolitiker ser som den amerikanska förebilden vad det gäller sysselsättning och jobbtillväxt.


I dag har de afro-amerikanska hushållen 58 % av de vita hushållens inkomst. För fem år sedan var det 62 %. Alltså slutsatsen kan bara bli en låglönejobbsexplosionen i USA har ökat klassklyftorna och klassklyftorna är till en icke oväsentlig del också rasklyftor.


Pensions och sjukförsäkringskrisen här uppmärksammades i gårdagens USA Today som är en av de stora nationellt spridda dagstidningarna. USA Today visade på att den av arbetsgivarna direktfinansierade och till anställningen knutna sjukförsäkringen omfattas av allt färre. Idag omfattas enbart 60 % av de anställda av det här försäkringssystemet och de får betala allt större del själva.. Konsekvensen kommer att bli som med pensionssystemet som delvis är uppbyggt på samma sätt. Det faller ihop eftersom det blir för dyrt för arbetsgivarna och för dåligt för de anställda.


Avgifterna har ökat med 70 % sedan 1999 och nu närmar man sig vägs ände. Inte bara det utan det är allt färre av de lågavlönade som står helt utanför systemet idag. Ett annat exempel är att ersättning för sjukfrånvaro har 80 % av höga chefer medan de som jobbar inom servicesektorn omfattas av ett sådant skydd till 39 %.


Mycket siffror men ett tydligt exempel på hur detta land präglas av kontraster och stora skillnader. När jag går ner till Hollywood Boulevard så "bor" det tre hemlösa män i gathörnet vid bensinmacken i korsningen Hollywood och North Highland . Om jag åker upp till Santa Barbara norr om Los Angeles hittar jag ett liten pittoreskt samhälle med 20.000 invånare där ingen är mindre än multimiljonär i $ givetvis.


Kontrasternas rike och ett land där livskvalitet och framgång räknas i $. Där klyftorna är växande och där samhället delas allt mer av kriget i Irak. Men samtidigt ett fascinerande land på sitt sätt. Kalifornien är världens sjätte ekonomi och växer hela tiden och nöjesindustrin är den största industrigrenen. Det säger kanske en del om framtiden, på gott och ont. Kalifornien skulle kunna vara ett paradis för förutsättningarna finns. Stark växande ekonomi, arbetsamma människor, fantastiskt klimat, världens bästa förutsättningar för odling av frukt och vin. Tyvärr har ingen tagit tillvara den möjligheten utan klyftorna växer och orättvisorna blir allt mer tydliga.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0