Varför, varför Göran Johansson ?

Göran Johansson har jag alltid betraktat som en befriande avig socialdemokrat som vågat gå emot strömmen (dvs. det som den innersta cirkeln kring partiledaren tyckt). GJ:s självständighet har betytt mycket och det vann respekt som när han hoppade av partiet VU efter en konflikt med Persson.


Sådant väcker respekt och därför är det synd och tragiskt när Göran Johansson nu missar så totalt i sitt utspel kring invandringen och flyktingar. Att föreslå att straffa de desperata människor som inte har annat val när de flyr än sätta sin tillit gangsters som människosmugglare är att rikta sin ilska åt fel håll.


Europa idag är för många vad Amerika var för 1800-talets emigranter. Ett hopp och en dröm om ett bättre liv. Ett anständigt liv där överheten och förtrycket har fått ge vika för människovärdet. Att som Göran Johansson uttala sig på det sätt som skedde förgår ökar bara grogrunden för kalhyggena i Sverigedemokraterna och fascister i olika nazigrupper. Ofrivilligt men likafullt allt annat än välbetänkt.


Självklart ska vi jaga i våld människosmugglarna som är kriminella skurkar som utnyttjar människors desperation och dröm om ett bättre liv. Men Sverige måste bli mycket bättre på att ta emot och integrera flyktingar i det svenska samhället. Det har vi varit förskräckligt dåliga på. Kraven på perfekt svenska från arbetsgivarna är ett exempel på den intolerans som präglar infödda svenskars attityd till invandrare och flyktingar. Det svenska samhället präglas tyvärr av en stor dos intolerans men också av en oförmåga att släppa in människor från andra kulturer in i samhället på lika villkor.


Om det beror på att Sverige tidigare var ett utvandrarland men sedan 1950-talet har blivit ett invandrarland. Vår ovilja att mental inse detta kan nog ha betydelse för de problem vi har. I det perspektivet blir Göran Johanssons groda och hjärnsläpp förståligt men inte ursäktligt.


Till sist....


Köp Johnny Cash på Österåker (Columbia Legacy) som äntligen har kommit ut på CD och nu med hela konserten efter man hittade originaltejpen hos Columbia i New York. En intim och mycket nära konsert med Cash olik de stora på exempelvis San Quentin.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: McCoy

"Europa idag är för många vad Amerika var för 1800-talets emigranter."
Ja måhända, men med den lilla skillnaden att de amerikanska skattebetalarna aldrig bidragsförsörjde sina invandrare.
Det svenskar och andra europeer håller på med är ohållbart.

2007-11-29 @ 17:20:27
Postat av: Ingemar E L Göransson

Skillnaden är snarare att Europa och Sverige är länder med mer humanism och empati än nybyggarsamhället USA var.

2007-11-29 @ 17:36:19
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0