Reinfeldt vår tids Yngve Holmberg

I morgon är det ett år sedan högerregeringen med Reinfeldt i spetsen vann valet. Då var Reinfeldt med cockerspanielögonen otroligt populär speciellt bland kvinnor på den borgerliga flanken. Men även en del tidigare socialdemokratiska väljare hade bytt fot och fallit för löftespolitiken om mer pengar i plånboken. Snåltarmen och ett blygt anlete gav valsegern. Tyvärr var det uppenbart många som lät sig förföras av utanlåten men inte hörde egoismens höga visa som den formulerades av högeralliansen.


Människor är förbannade på försämringen av a-kassan, ingreppen i sjukförsäkringen, den dyrare trafikförsäkringen osv. Många beslut som tagits av regeringen har skett utan att det fanns med i löfteskarusell innan valet som nu höjningen av bensinskatten.


Nu ett år senare så har både alliansens opinionssiffror dalat med historik snabbhet till att ligga ca 10 % efter oppositionen utan att den ens behövt formulera någon politik i egentlig mening. Men än värre förtroendet för Reinfeldt har fallit som en sjunkbomb i Marianergraven, till synes utan botten.


Och efter alla skandalösa utnämningar av moderata statsråd med hela garderoben fyllda av lik som licensskolk, skattebrott, snart arbetskraft, köpta examen osv. som gör att moderaterna framstår som ett parti där det är en merit att ha ett straffregister istället för ett CV.


Att då förtroendet för Reinfeldt faller, färre tycker regeringen gör ett bra jobb och opinionssiffrorna dalar. Det är bilden av en regering som möter allt större problem. Det är också en regering som snart bara hyllas helhjärtat av Dagens Nyheters ledarsida. Kritiken växer och sprickorna blir allt tydligare både inom moderaterna men också inom högeralliansen. Centerns återknytande till Ådalshögern med sitt närmast patologiska fackföreningshat skapar problem för Reinfeldt som försökt mödosamt tvätta bort den bilden av moderaterna.


Folkpartiets skolpolitik upplevs och möter motstånd från olika håll då den i grunden militarister skolan och fokuserar inte på det som är problemet; trötta och oengagerade lärare som betalar konsekvenserna av 90-talets sparnit. Kepsar, mobiltelefoner och liknade är bara tecken på det som är problemen inte problemen isig.


KD:s hemmafrulön kostar enorma pengar som måste hämtas hem någonstans och det skapar slitningar inom alliansen. Likaså framstampade beslut och fastighetsskatten som snart alla sågar i den form den får nu.


I slutet på 60-talet skulle dåvarande högerpartiet göra en facelift och make-over. Resultatet och svaret på drömmen var Yngve Holmberg. Först gick det riktigt bra. Opinionssiffrorna gick upp men i det längre perspektivet blev Holmberg orsaken till Högerns ökenvandring i över ett decennium. Så länge Reinfeldt kan hålla sina kritiker stången inom partiet så kommer det att gå men den dag tendensen är tydlig och opinionssiffrorna, förtroendet faller mot avgrunden vässas knivarna och gammelhögern kommer att göra processen kort med Reinfeldt. Tiden är kanske bokad till september 2010.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Roy

Östgötakorrespondenten mörkar jämförelse för Dar Al Uloumskolan i stadsdelen Skäggetorp i Linköping:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2007/09/bloggen-orsakade-polispdrag.html

2007-09-18 @ 14:17:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0