Är Reinfeldt dum eller säger han inte hela sanningen?

Att Fredrik Reinfeldt har fått ett djävulens alternativ på halsen är uppenbart. FRA-frågan växer och missnöjet från folk i allmänhet växer det visar dagens SIFO-undersökning som Aftonbladet. Över 51 procent ogillar och misstror högerregeringens carte blanche för massavlyssning utan juridisk säkerhet för den enskilde. Endast drygt 30 procent är helhjärtat för lagen.


Saken blir heller inte bättre av Aftonbladets fråga på sin webbplats där vid 09.00 nu på fredagsmorgonen hela 66 procent hade tappat förtroende för statsministern p.g.a. FRA-lagen. Stormen kring Reinfeldts hantering av FRA-missnöjet är inte slut än kan Reinfeldt räkna med. Inte bara interna problem, revoltungar inom regeringen; en kritisk opposition där (v) nu försöker ta ledartröjan i kampen mot FRA-lagen från nyliberaler och annat löst folk på den kanten.

 

Ett djävulens alternativ som sagt. För om Reinfeldt låter riksdagen riva upp lagen så är det ett nesligt och politiskt dyrbart nederlag för hans regerings image som regeringsdugligheten självt. Men också ett nederlag gentemot de krafter inom försvaret som vill ha ett carte blanche att göra som de vill när det gäller underrättelseverksamheten. Inte bara spana på främmande makt (vilket de ska göra) utan fria händer att spana på svenska medborgare utan någon anledning. FRA-lagen håller på att bli en ironisk kommentar över moderaternas nya självbild som det lyssnade partiet. Jo, de håller på att bli det massavlyssnade partiet!

 

Reinfeldt gjorde ett uppseendeväckande uttalande igår när han helt frankt sa att det ska inte krävas domstolsbeslut för att avlyssna svenska medborgares e-posttrafik, mobilsamtal osv. för då blir underrättelseverksamheten polisiär. Jo, tacka fan att den blir det. Men ska underrättelsetjänsten kunna agera helt utan regelverk och utom all juridisk kontroll. Ska underrättelsetjänsten kunna på måfå eller i massomfattning kunna fiska efter information om enskilda oförvitliga medborgare inom landet? Ingen demokratisk nation tillåter detta ske därför finns en tydlig skillnad mellan vad ex FBI och CIA får göra och var för att ta USA:s regelverk som exempel. Det måste finnas en tydlig rågång mellan en nations underrättelseverksamhet och polisiär dito.

 

Reinfeldts uppfattning skulle ha älskats av Stasi, KGB och har med släktskap med diktaturregimers uppfattning än vad som är självklart i en demokrati. Reinfeldts tjurskallighet i FRA-frågan kan bara förklaras med antingen att karl´n är dum i sin arrogans eller att FRA-lagen är en beställning från USA:s underrättelsetjänst som en del av Bush terrorparanoia. Till sist fastnar något på ”tvålen” Reinfeldt och då sitter fläcken kvar, det lovar jag.


 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0