Reinfeldts sjukförsäkringssjälvmål

Tala om att åka på en riktig ordentlig käftsmäll. Ett riktigt ordentligt självmål som få kan mäta sig med. Så kan man beskriva när regeringen i eftermiddags backade på eller snarare tvingades att backa på sjukförsäkringen och möjligheterna att teckna tilläggsförsäkringar. (Se Aftonbladet och SvD för kommentarer.)


Efter veckor av skoningslös kritik mot ett i alla stycken uselt förslag som skulle strida mot den fria förhandlingsrätten, EU-rätten och ett antal andra rätter. Än mer ur ett borgerligt perspektiv skulle vara rent konfiskatoriskt eftersom det skulle innebära att staten (läs Anders Borg) kunde sno redan inbetalda premier till sjukförsäkringar som tecknats privat eller kollektivt.


Man kan undra varför regeringen Reinfeldt och framför allt Anders Borg så hårdnackat hittills vägrat lyssna på kritiken från löntagarna, arbetsgivarna, försäkringsbolagen, banker, organisationer, företag, jurister osv. Vilken annan regering som helst skulle aldrig låtit förslaget leva så länge utan hade dragit tillbaka snabbt med ett mumlande om att det bara var ett diskussionsunderlag eller liknande ursäkt.


Det är inte första gången som den här regeringen visar upp en slags hybris och oförmåga att läsa opinionen eller lyssna på de som uppenbarligen begriper bättre. Därför satte sig Reinfeldt Firma UPA i ett rent djävulens alternativ. Hade man genomfört sitt förslag hade det blivit en juridisk nöt och en surdeg som hade följt med hela mandatperioden och blivit vittnesbörden om en osmidig och osmart regering som inte bryr sig om vad omgivningen tycker och tänker. Och som heller inte lyssnat till väl underbyggda argument mot galenskaperna.


Nu blev det istället en smärtsam prestigeförlust som kom med en för oppositionen perfekt timing - dagen efter demoskop visade på lite hopp i opinionen för högerregeringen. Man får aldrig vara glad eller hur Reinfeldt! Poäng till oppositionen och Mona Sahlin och ingen bra måndag för Reinfeldt.

http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0