Heder åt Roy Andersson

Den välkände filmregissören Roy Andersson gjorde det som fler borde göra - säga sanningen till kulturministern Adelsohn Liljeroth. Ministern som har bara två uppgifter med sin kulturpolitik; ett att värna om de stora Stockholmsbaserade kulturinstitutionerna, två att låta resten av kulturlivet leva på rent kommersiella villkor. Man skulle kunna också lägga till att ministern har en grimma som står Bonniers på och den hålls i hårt i tömmarna.


Vad har hon gjort under sin ministertid. Den första åtgärden regeringen gjorde på kulturområdet var att göra det svårare att besöka de statliga museerna. Man lyckades och bara en bråkdel av besökarna är kvar. Syftet var måhända att hålla pöbeln borta från kulturarvet så överklassens damer och herrar kan i lugn och ro njuta av konstskatterna utan att behöva störas av oservila och skarpa arbetarröster.


Det andra var att sätta kniven i den väl fungerande läsfrämjande verksamheten som fackföreningarna haft i samarbete med förlaget En Bok För Alla. De futtiga 10 miljoner som fanns här skulle gå istället till ett Bonnierägt översättarbolag som ett bidrag i deras kommersiella verksamhet. Arbetare behöver inte litteratur är troligtvis ministerns "kloka" skäl till detta.


En tredje åtgärd var att tillsätta en public service utredning ledd av en välkänd kristdemokratisk journalist där direktiven öppnar dörren för ett kraftigt försvagat och inskränkt public service-uppdrag utan möjlighet till rimlig finansiering.


Kulturrådet denna institution som har varit bryggan mellan samhället och det fria kulturlivet har begåvats, tack vare minister Adelsohn Liljeroth, med nya ledamöter som IT-entreprenören eller rättare bluffmakaren Johan Staël von Holstein. En man som inte vet något om kultur utan ser det hela som en business vilken som helst.

Kulturpolitiken under de avgångna kulturministrarna (s) var kanske inte helt perfekt men maken till usel kulturpolitik och platt fall för penningen och institutionsvärlden var det dock inte inom synhåll.


Roy Andersson skall ha all ära av att han sa sanningen. Men var är alla andra progressiva kulturarbete som inte gör annat än håller tyst trots den kulturpolitiska skymning som tornar upp sig med den nuvarande regeringen.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Tobbe G

Tjena! Hamnade här därför att jag nyss tipsat om din blogg på min.

2008-01-23 @ 15:06:42
URL: http://tobbesworld.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0