Varför så tyst Svenskt Näringsliv?

Skulle du gilla att bli lurad på din lön? Skulle du tycka det vore just om din arbetsgivare lovade att du skulle få 100 kr i timmen och du fick 25 spänn? Skulle du bli förbannad om arbetsgivaren krävde att du skulle jobba utan övertidsersättning eller OB-tillägg? Hur skulle det kännas att jobba 12-15 timmar per dygn 6 dagar i veckan? Eller hur skulle du känna om arbetsgivaren tafsade på dig och kräva sexuella "tjänster" för att du skulle få jobba kvar?


Jag tror att alla normalt tänkande människor skulle reagera som undertecknad när man möter sådant här. Man blir förbannad och man blir ledsen att det förekommer 2008. Att det finns arbetsgivare som bär sig åt, ursäkta uttrycket, en samling svinpälsar. Det är tyvärr inte undantag utan det är vanligt och det verkar bli värre. Vissa arbetsgivares girighet och människoförakt verkar inte känna några gränser.


Med vilken rätt påstår jag att det här förekommer. Jag vet att det förekommer. Jag vet att det händer varje dag. Och jag vet av erfarenhet efter att i snart två år svarat på ungdomars frågor på Lunarstorm för LO:s räkning. Jag vet för jag har läst rapporterna LO publiceras över fackets hjälptelefons verksamhet där tusentals ungdomar kan vitna om hur arbetslivet möter dom när de kommer ut på sina första jobb - bluff, båg och övergrepp som sker alltför ofta.


De sjaskiga interiörer som finns inom vissa branscher och hos vissa oseriösa arbetsgivare är närmast ett mönster verkar det som. När vi som igår läste om den omänskliga situation som de papperslösa lever under bekräftar mönstret av utsugning och total brist på humanistisk människosyn hos vissa arbetsgivare.


Att inte arbetsgivarnas egna organisationer gör mer för att stävja eländet är upprörande, det är uppseendeväckande och kan inte tolkas på annat sätt än ett tyst medgivande från vissa branschorganisationer att man tycker det är okay att människor behandlas på detta sätt.


LO kommer att ta ställning till hur de papperslösa skall skyddas på vårens kongress. Det är ingen lätt fråga för förbunden men det är inte de svaga som ska straffas utan det måste vara arbetsgivarna som utnyttjar dem som ska stå vid skampålen. Och det borde även seriösa arbetsgivare tycka också.


Tystnaden från Svenskt Näringsliv i frågan är talande och kan bara tolkas som att man inte vill rota i det ormbo man har ända in i sina fina salonger på Blasieholmen.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Men, den ekonomiska eliten har alltid ansett att vanliga människor inte är mer värda än oxar, ja att de i själva verket inte ÄR annat än kreatur. Men det har inte gått att behandla dem så så länge det var brist på arbetskraft, dvs, så länge marknaden fungerade till de arbetandes fördel. Inte konstigt att man ville ändra på den saken och få den motsatta bristen. Det konstiga är att man lyckades göra det utan att människor protesterade vilt.

2008-01-10 @ 02:19:43
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Håller med dig Kerstin men ändock kan förvånas och skrämmas över den cynism som som vissa arbetsgivare visar upp. Det är lite grand av samma mentalitet som ICA-handlare som fortsätter att mala ner otjänligt kött och kränga det.
Men jag kanske har för stor tilltro till det goda hos det mänskliga släktet!?

2008-01-10 @ 08:59:18
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0