Bra med sommarregn!

Jaha, då regnar det igen. Det verkar som om det normala sommarvädret i år består av lika delar moln och H2O. Även om det innebär att man blir blöt om man visar snaggen utanför dörren har det några fördelar det svenska sommarvädret anno 2008.

Vädret bli en ursäkt att stanna inne och läsa, lyssna på musik och se på bra film. Här är några sådana rekommendationer från er bekvämt nedsjunkne skribent i vilfåtöljen.

Att läsa:

August Strindberg: Röda rummet (Aldus)
Svensk litteraturs mesta mästerverk som nu visas på TV i den klassiska filmatisering från 1969. TV-serien är lysande men boken är än mer njutbar. Läs och njut av mästers språk och hans infama satir. Men glöm inte romanerna Svarta fanor (Aldus) och Götiska rummen (Oktober) som båda hänger samman indirekt med Röda rummet.

 

Jack London Järnhälen (Arbetarkultur)
Jack London är en djupt underskattad författare och Järnhälen är hans bästa stund. En bok om fascism innan begreppet fanns och en bok som i grunden är optimistisk i sin samhällskritik. Iblnad undrar man om London besatte en kristallkula för den samhällsbeskrivning han bygger sin roman på är otäckt nära den som sker idag.

 

Olof Stapledon De sista och de första människorna (Delfin)
Den märkligaste roman jag läst. En till sitt yttre s-f men en djupt filosofisk roman om människan och människans möjligheter. När man börjat följa mänsklighetens utveckling i Stapledons skildring känner man en fascination inför den märkliga episka berättelse som Frans g. Bengtsson beskrev som ”ett verkligt epos, med horisont bakom horisont i det oändliga och med outtömliga förråd av stoff.”

 

Barbara W. Tuchman Det stolta tornet (Månpocket)
I den boken skildrar historikern Tuchman de 25 år som föregick utbrottet av 1:a världskriget med minutiös detaljrikedom. Med skarp politisk analys och en mästerlig litterär förmåga skapar hon en läsupplevelse utanför det ordinära. Tuchman var en lysande författare liksom en lika skarp forskare inom det historiska gebitet.

 

Att se:

Förföljaren (USA 1956)
John Wayne i sin bästa roll och en av de västernfilmer som har flest bottnar. Tiden är efter inbördeskriget och Ethan Edwards är en man som hatar indianer. Det blir inte bättre när han finner sina släktingar massakrerade av ett band indianska krigare. De tar också med sin familjen två flickor. Under den långa jakten får vi följa hur Edwards förändras i sin uppfattning av indianer. En viktig film regisserad av nestorn John Ford och i grunden en allt mer humanistisk film.

 

Elisabeth (USA 1998)
Cate Blanchett slår det gnistor kring i den här skildringen av Englands 1500-tal. Detaljrikedom, lysande skådespel och magnifika scenerier. Den närgångna skildringen av den som skulle skapa den brittiska stormakten och det sedermera imperiet.

 

Markurells i Wadköping (Sverige 1968)
Den klassiska TV-serien med en makalös Edwin Adolphson, en ung Ulf Brunnberg, Tor Isedal och inte minst den numera nästan bortglömda Eva Dahlbeck. En alltigenom lyckad filmatisering av Hjalmar Söderbergs roman om en faders besatthet och småstadens småaktighet. En film om den riktiga överklassen och uppkomlingens villkorade närvaro i samhällsgemenskapen.

 

Hammett (USA 1982)
Francis Ford Coppolas hyllning till film noir-genren som bygger delvis på författaren Dashiell Hammetts eget liv som privatdeckare i 20-talets San Fransisco. Med Coppolas väl dokumenterade sinne för detaljer och noggrannhet så blir den här filmen en utsökt pärla i Coppolas produktion. Likaså en spännande och intelligent deckare av noir-snitt. Väl värd en åskskur!

 

Att lyssna på:

Black Cat Bone Barbed Wire Sandwich (Decca UK 1970)
Bortglömd brittisk blues från 1970. Ett brilliant band i stil med Chicken Schack. Tung, gitarrdominerad och riktigt bra Bandet gjorde bara denna platta och försvann i vart fall från min radar. Fanns återutgiven på CD av See For Miles som konkade vilket gör att t.o.m återutgåvan är svår att hitta.

 

Texas Tornados Zone Of Our Own (Reprise US 1991)
Doug Sahm, Hughie Meyers, Freddy Fender och Flaco Jiminez hobbyband. Underbar blandning av tex-mex, mexikansk schlager, blues, rock & roll och country. På den här plattan finns originalet till Jerry Williams Did I Tell You. Hela plattan är en orgie i må-bra-musik.

 

Duane Eddy & The Rebels Have Twangy Guitar Will Travel (Jamie Us 1958)
Master of twangy guitar första Lp från 1958. Producerad av Lee Hazlewood (RIP). Det speciella sounded fick Eddy genom att stämma ner gitarren. Det gav ett antal hits som Rebel Rouser som finns på denna platta.

 

Richie Allen Stranger From Durango (Imperial US 1963)
En studiomusiker som var inte utan betydelse för surf-musikens genombrott. Jag vet inte mycket om honom och har inte några fler plattor än den här LP:n. En riktigt bra instrumentalplatta från trummisen Sandy Nelsons gitarrist.

 

Har du några synpunkter på blogginlägget (du kan ju alltid kommentera nedan) eller vill ha kontakt med mig e-posta till [email protected]

 

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0