Rött kort till Kristdemokraterna och gult till vänsterpartiet

I dagens Expressen så är både kristdemokraterna och vänsterpartiet ute ur riksdagen. Opinionsundersökningar är alltid opinionsundersökningar även så Demoskops. Sedan har inte Demoskops undersökningar tidigare varit några under av exakthet. Men om man vill dra några slutsatser så är trenden entydig. Kristdemokraterna är på väg ur riksdagen om inget speciellt händer. De är helt klart i otakt med sin tid och de krossas av moderaterna i alliansregeringen.


De har misslyckats med allt från fastighetsskatten, vårdnadsbidrag och till bensinskatt. Partiet har framstått som en politisk vindflöjel som har spottat på fingret och försökt känna vad som har varit mest populistiskt för stunden. Det här blir genomskådat till sist och då kommer domen. Det är den trenden vi ser och som ger en fingervisning vart (kd) är på väg.


För vänsterpartiet är situationen något annorlunda . De har ingen trend som visar på att de är på väg ut. De finns också den inte helt bortglömde kamrat 4 % som räddar normalt partiet kvar i riksdagen och har så gjort ända sedan andra världskrigets dagar. Partiets problem är däremot lite av en spegel av (kd); otydlig politik och ett drag av opportunism parat med en motvals kärringattityd. Alltså, gå emot (s) av princip istället för av politisk övertygelse. Det här är för (vp) och Ohly ingen bra taktik om man vill ha ett inflytande om 2 och ½ år när valet står. Att inte söka det som förenar när opinionen vill se ett alternativ till högeralliansens kan knappast betraktas som speciellt smart eller politiskt klokt.


Även om jag själv är övertygad men kritisk socialdemokrat finns ett behov av ett vänsteralternativ om inte annat för att det ska kunna kritisera (s9 från vänster. Men också för att fånga missnöjda vänsterväljare och dra dom från soffan så de röstar i valet och därmed inte bidrar till en valtekniskt walk-over.


Vänsterpartiet är inte uträknat p.g.a. en opinionsundersökning men (vp) och dess ledning för se det kraftiga raset med nästan 30 % nedgång på kort tid som en viktig varning inför framtiden.


Vad det gäller kristdemokraterna och Hägglund så har det räknats till 8 nu och inget tyder på att det punchiga partiet ska hitta vägen tillbaka in i matchen. Vi kan nog glädja oss att det bigotta högerpartiet som Kristdemokraterna är håller på att förpassas till historiens sophög där det hör hemma.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Tomas Kindahl

Hmm, svepte förbi när jag letade efter bedömningar av (kd):s ideologi. Jag kan lägga till skäl varför det ser dystert ut för (kd), de är nämligen inte alls kristdemokrater, och deras illa dolda nyliberala ideologi går endast ihop med Kalvinismen, medan den komplett strider mot Lutheranismen. Förstår inte varför de skall envisas med att vifta med "krist"? I min kyrka (vanliga svenska kyrkan) är diakonerna ursinniga över "allians"-regeringen.

2008-03-28 @ 17:41:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0