Hurra, för fjärrvärmen!

Visst är det underbart med gemensamma lösningar. Det är egentligen en lysande idé att kollektivt lösa problem som vi alla möter. Det är en kanonidé med hemförsäkringen i fackavgiften. Det är lika brilliant att lösa sjukvården genom skatten så alla är får den sjukvård de behöver när de behöver den.

 

Kollektiva lösningar finns både i det lilla och i det stora. Det är utmärkt att lösa sjukvården och arbetslösheten genom att vi tillsammans solidariskt löser problemet som att bli sjuk innebär eller att bli arbetslöshet.

 

En annan sak som är bra med kollektiva lösningar är att ingen ställs utanför. Dvs. ingen ställs utan stöd om det kniper. Det som sociologen Walter Korpi kallade fripassagerarsyndromet; utan skattesystemets fördelningspolitiska effekter får samhället i alla fall med August Palms ord ”dra försorg om sina sjuka och till skada komna” om det vill kalla sig civiliserat.

 

Man kan också säga som folkhemmets ideologiska fader Per-Albin Hansson uttryckte samma idé:

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre, där försöker ingen skaffa sig fördel på den andres bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skall detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skiljer medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, i rika och fattiga, besuttne och utarmade, plundrare och utplundrade.”


Ett annat sådant bra exempel är att få fjärrvärme indraget till huset. Det blir bättre, tillförlitligare och det blir också billigare. Det kan aldrig ta slut för matningen räcker mer än väl. Man riskerar alltså inte att plötsligt stå där under duschen i iskallt vatten för att tvättmaskinen, diskdito och tonårsbarnen har duschat slut på de 200 liter som fanns.

 

För några veckor sedan fick vi indraget fjärrvärme. Och herregud vilken skillnad, äntligen kan man njuta av varmt vatten när den nödvändiga reningsprocessen skall genomföras. Det går att ta sig ett bad på söndagsmorgonen även om dottern har somnat i duschen. Det är ingen risk för uppslitande gräl om vem som gjort slut på dyrbara varmvattendropparna.

 

Kort sagt, man kan ha en fullständigt hänsynslös orgie i varmbadande och duschande. Så säg inte att kollektivets lösningar är inget att ha. Leve kollektiva lösningar de är både effektiva, billigare och smartare!

 

Till sist……

The Silhouttes Get A Job (Ember CD)

R&R och doowop som är om arbetslöshet. En grupp som började med sin jättehit Get A Job 1958 som är en av de bästa doowop-låtarna från perioden och uppföljaren hette Heading For the Poorhouse. Den här CD innehåller alla 14 spår de spelade innan de la av 1960. Vem kan motstå?

 

 

Huey ”Piano” Smith & The Clowns Having A Good Time (Ace LP 1959)

Just det R&B New Orleans modell som är ”good time”. Kanonös och bland det bästa som från the Crescent City. Vet inte om den finns utgiven som CD. Min LP är lite sliten men vad gör det när Smith öser på så det står härliga till.

 

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

Dagens Foto

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0