"Tomhylsan" Tolgfors haveri

Inte trodde jag att jag skulle bli ”försvarskramare”. Inte trodde jag att politiken skulle bli så vriden så att det blir jag som anser mig tillhöra vänsterkrafterna i svensk politik skulle bli tvungen att framföra försvarsvänliga argument gentemot en högerregering men så är det nu.

 

Försvarsministern ”tomhylsan” Tolgfors har blivit tvungen att backa och skjuta upp försvarsbeslutet till nästa år. Vem vet,  för att kanske begrava det under resten av mandatperioden. Försvarspolitiken har blivit ett problem för den av moderater ledda regeringen vilket måste vara lindrigt sagt uppseendeväckande.

 

Det finns minst tre problem med Reinfeldts regering och försvarspolitiken. Det första är underskattningen av Rysslands ambitioner. Det andra är att försvarspolitiken grundas på en minst sagt grund analys av den politiska situationen i Europa och i vårt s.k. närområde. Det tredje är risken av att ha en försvarsminister som tidigare har haft nära kontakter med Kreml och varit positiv till ryska ambitioner vad det gäller den ryska gasledningen kontra svenska intressen.

 

Alla tre dessa hänger ihop. Carl Bildt har eftersom han haft goda relationer till den ryska statsledningen genom sina kontakter och relationer med Gazprom och dess projekt med den numera famösa gasledningen till Europas fastland. En gasledning som ryssarna öppen sagt är ett militärt intresse.

 

Den analys som gjordes av det militära läget i Europa efter Sovjets kollaps kom fram till den nu, i vart fall, alltmer ifrågasatta slutsatsen att det fanns inget hot från öster gentemot Skandinavien och Europa. En analys som nu måste ifrågasättas med tanke på den instabilitet som är i det tidigare Sovjetunionen. Konflikthärdarna, nu senast Georgien är tillräckligt för att göra vem som helst nervös inför vad som kan hända framledes.

 

Och det är väl det som en försvarsanalys skall ta med i beräkningen. För det kan väl inte vara så att analytikern aldrig kunde se ens risken för konflikter inom det tidigare Sovjetunionen.

 

Så regeringen har gjort två avgörande misstag när det gäller försvarspolitiken. Det ena har de underskattat Rysslands ambitioner. Det andra är att man har gjort försvarsfrågan till en ren budgetfråga jämställd med vilken annan budgetfråga vilken som helst. Det tredje är att regeringen inte ens har sökt enighet över partigränserna och de politiska blocken kring försvarspolitiken.

 

Konsekvenserna ser vi nu. Försvarsminister Tolgfors får dra tillbaka sitt förslag. Dels för att inte framstå som totalt okunnig och totalt döv inför kritiken. För det andra för att rädda sitt och Reinfeldts skinn inom moderaterna där de gamla försvarsvännerna och av mer gammelmoderat skick nu slipar knivarna.

 

Ett pinsamt nederlag för regeringen Reinfeldt, en potentiell minering inom (m) och till skada för Sverige i omvärlden och dess uppfattning om Sverige vill och kan försvara sig. Och inte minst en skada för Sveriges förmåga att de facto försvara sitt territorium ifall det värsta skulle hända.

 

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Men ska vi inte vara lite rättvisa här. Jag har för mig att en fd socialdemokratisk regering också var av uppfattningen att vi inte behöver något försvar längre och rustade ner försvaret samt sänkte skatter för de rikaste - eller minns jag så helt fel?

2008-09-11 @ 03:53:43
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Janne Martinsson

Bra inlägg av dig Kerstin!



Mitt förtroende vad gäller politiker och deras hantering av försvarsfrågan är lika med noll. Gäller samtliga partier. Skulle kunna ge argumentation som fyller hyllmeter men överlåter ordet till en annan "bloggare" på;

http://exilen.eu/showthread.php?tid=710



(Sprid gärna länken!)

2008-09-20 @ 14:43:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0