Tokstollar på gång

32226-5

Påminnelse om bättre och ljusare tider
Foto Ingemar E L Göransson


Ett nytt parti håller eventuellt på att födas. Varför och vad vill de. Jo det s.k. Piratpartiet vill bli vågmästare i riksdagen med ett program som enligt dom själva är att upphäva  ” upphovsrätt, patent, varumärken och mönsterskydd”. Det hela verkar inte lite stolligt men det ger uppmärksamhet. Man annonsera nu också efter riksdagsmän.

 
Det är att ha självförtroende och det är inte lite populistiskt. Det finns ett missnöje bland folk med att det har blivit olagligt att nedladda upphovsskyddat material som filmer och musik. Men de flesta inser ju självklart att det blir ingen ny musik om inte musikerna får betalt för sitt jobb. Och det blir inga nya filmer om inte filmproducenterna kan få igen och tjäna pengar på det man faktiskt gör. Spelindustrin kan inte heller överleva och investera i nya produktioner om man inte kan tjäna pengar på de spel som finns ute.

 
De här industrigrenarna är viktiga och det är naturligtvis lätt att säga att det är bara att kopiera på men de flesta inser följderna av att man gör det. Piratpartiet skulle faktiskt skada hela diskussionen med sin extremt liberala och världsfrånvända inställning.

 
Det blir än tydligare när man vill ta bort skyddet för mönsterskydd och patentsystemet. Med detta skulle Piratpartiet faktiskt gå kriminella kretsars ärende när de själ och pratkopierar varor som sedan säljs för en bråkdel till konsumenterna.

 
Vad skulle ha hänt om inte uppfinnarna av exempelvis telefonen eller andra banbrytande uppfinningar inte kunnat patenterat dem?

 
Sen är det också att figurer som Piratpartiet skadar hela diskussionen om kopiering av upphovsrätt på ett sätt som inte är konsumenterna till godo. Ska vi kunna föra en diskussion om den giriga inställning som de stora som Sony för när tokstollar som Piratpartiet blir talesman för de som är kritiska till tokstolliga kopieringsskydd som förstör datorer, löjeväckande åtal av 12-åringar osv.

 
Vi behöver inget Piratparti!

 
Noterat……

 
……..att vodkan håller på att ta slut i Ryssland – de kan väl köpa på internet!

 
……..att det är inte roligt att vara Linköpingsbo när Derby i bandyn ångar på mot tvåan och LHC i hockeyn har slutat upp och vinna

 
……..Firma Reinfeldt har tappat över 10 procent i popularitet på ett halvår – en historisk bedrift och ett erkännande av svenska folket att de känner igen en bondfångare när de ser en

 
……..Ola Magnell fyller 60 alldeles snart – Grattis Ola!

 
……..Jag lyssnar gång på gång på Peps underbara CD ”Äntligen”

 
……..Under de första dagarna har flera hundra har besökt min nyöppnade hemsida www.kulturochpolitik.se

 
Trevlig helg!



Kommentarer
Postat av: RS

Frågan har många bottnar. Ett stort problem är att de multinationella storföretagen har monopol och styr priserna på spel, filmer och skivor och håller alldeles för höga priser.

2006-01-13 @ 22:49:45
URL: http://kulturbloggen.com/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Helt rätt och ett Piratparti skulle göra den diskussionen fullständigt omöjlig, ingen skulle kunna föra den med någon som helst trovärdighet. så, Sony och andra multijättar borde älska tokar som Piratpartiet.

2006-01-13 @ 23:34:54
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Rasmus Andersen

Väldigt gammalt inlägg - men jag hittade på google.

Vad som hade hänt ifall de inte hade kunnat ta patent på telefonen? Vem som helst hade kunnat utveckla den. Snabbare. Antagligen hade priserna pressats ner också så att fler hade kunnat skaffa den.

Dessutom undrar jag vad du säger nu? Har du läst piratpartiets valmanifest och faktiskt insett att piratpartiet är att räkna med.

Fler medlemmar än båda miljöpartiet och muf.

2006-08-31 @ 15:19:00
URL: http://www.piratpartiet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0