Det osynliga folket

invinsible


Nyliberalernas dröm om det det delade marknadsliberala samhället där de fattiga daglönarna betjänar de rika med är ett faktum på många håll i Europa. Ska vi få det samma i Sverige eller ska arbetarrörelsen kunna klara den kampen?

FOTO Ingemar E L Göransson

Det osynliga folket. Så beskriver fackligt aktiva i London den gråa och svarta arbetskraft som finns på den engelska arbetsmarknaden och som kommer fram när de flotta kontoren i London City har stängt för kvällen. Det osynliga folket är de som då kommer och tar hand om skiten som kontorsfolket har lämnat efter sig. De städer upp, det tvättar fönster, de plockar bort soporna, de diskar på krogarna och de gör alla de där sysslorna som inte syns men som görs i alla fall.


 

Skillnaden är att de inte har några rättigheter och skitlöner för ett otacksamt jobb. De har ingen som talar för dem och de är i korthet rättslösa. Det är den avreglerade arbetsmarknadens och det fackföreningslösa paradiset som Maggie Thatcher lämnade efter sig och som Blair inte gjort något åt.


 

TUC, det engelska LO, gör vad de kan men de förändringar som Thatchers högerregering gjorde var så genomgående och bröt ner det fackliga motståndet på ett sätt som nu över ett decennium senare inte ännu har reparerats. Klassklyftorna i Storbritannien idag är enorma mellan överklassen och den välmående medelklassen gentemot den underklass av fattiga daglönare.


 

Den här stora klasskillnaden skapar också ett samhälle som i mångt och mycket är ett hot mot demokratin. För de som inte får vara med, de som ställs utanför blir i slutänden desperata och blir grogrunden för rekryteringen till extrema politiska schatteringar av olika slag. Det är här som höger och vänsterextremister hittar sitt folkfolk, sina självmordsbombare, sina huliganer och sina slagsmålskämpar.


 

Det är också här som de mer civiliserade antidemokraterna hittar sina skäl till ökad kontroll, fler tungt beväpnade poliser och ett övervakningssamhälle. De fattiga, de osynliga blir både och offer för marknadsliberalismens avregleringsdröm och grogrunden för ett fascistiserat samhälle.


 

red

Ana Gillespie (Red Room), Topher Campbell (Red Room), Denis Gregory (Ruskin College) och Anders Olsson (Teatermaskinen) diskuterar @work-projektet i London

FOTO Ingemar E L Göransson

Varför berätta om detta då? Jo, skälet till min resa till London var det stora paneuropeiskt teaterprojektet @work där Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Storbritannien med scen som verktyg försöker skildra den ny sköna marknadsliberala våta drömmen i ett integrerat Europa. Hur den ter sig för vanligt folk, för de osynliga och vilka konsekvenserna den kan få för vår framtid.


 

@work är ett samarbete mellan 6 teaterkompanier, fackligt aktiva, folkhögskolor, forskare och arbetare i dessa länder. Projektet finansieras med EU-medel bland annat och är ett av de största pågående teaterprojekten i Europa just nu.


 

När jag kommer hem så slår jag på TV och möts av vår nye finansminister som i den korta intervjun på nyheter lyckas åskådliggöra just det suprema marknadsliberala föraktet för demokratin. Med ett leende på läpparna säger att visst vi kommer att få kritik i lagrådet för handläggandet av a-kassefrågan.


Underförstått – ”det bryr vi oss inte om för vi kör över de som berörs, a-kassorna, fackföreningarna, de arbetslösa, de som är satta att försvara det demokratiska processandet av lagstiftning – kort sagt vi den nya högerregeringen skiter i demokratin för vi ska ta första steget mot en Thatcherlösning i Sverige. Vi ska skapa det osynliga folket även här.”



Det är kontentan och det verkliga innehållet i Anders Borgs nonchalans gentemot riksdagen, lagrådet och konstitutionsutskottet för att inte prata om facken, a-kassorna och de arbetslösa. Det är den regering vi fått.



A-kasseupproret fortsätter och till dags dato har nästan 40.000 skrivit på uppropet (gör det även du) på nätet. Facken LO och TCO förbered demonstrationer, genomför egna namninsamlingar och SAC, syndikalisterna förbereder en politisk generalstrejk bland sina medlemmar. Motståndet växer överallt mot högerregeringens och Högerlittorins arbetsmarknadspolitik.


 

Det kommer kritik från omvärlden, universitet och forskare runt hela världen mot nedläggningen av Arbetslivsinstitutet. Det blir uppenbart för alltfler att högerregeringen Reinfeldt inte är en tam borgerlig regim utan en kallhamrad nyliberal systemskiftesregering.


 

Det osynliga folket blir de som får betala notan i slutänden. Det blir demokratin som får retirera för det nyliberala generalangreppet på det i grunden relativt rättvisa samhället. Vad vi ser är de sista resterna av Per-Albin Hanssons och Tage Erlanders folkhem som går i graven och upp reser sig likt en fågel Fenix det kalla och orättvisa klassamhället det medborgarskap kallas penning.



Besök gärna min fotoblogg och hemsidan !

  

Till sist………


ray
 

………………Lyssnar just nu på Ray Charles med Count Basies Orkester ”Ray Sings – Basie Swings (Universal UK 2006) i en inspelning från 1970-talet som har getts nytt liv. Där Charles fantasiska sånginsatser har getts nytt komp av Basies orkester då originaltejpernas komp inte var användbart. Musikaliskt en mirakulös inspelning – bara versionen av I Can´t Stop Loving You är argument nog att köpa plattan.


clancy

 

……………..Liam Clancys LP från 1965 (Vanguard UK 2006) har äntligen getts ut på CD och det är en kulturgärning av stora mått. Clancy Brothers introducerade irländsk folkmusik i USA i slutet på 1950-talet och har varit en förebild för bl.a. Bob Dylan. Plattan är att musikaliskt uppleva Irlands hedar och magiska värld. Det är så oerhört vackert och en lisa för en stressad skäl.


clash
 

…………….The Clash "The Singles" (Sony/BGM UK 2006) dvs. deras gamla 45:or har getts ut som en upplagebegränsad och numrerad box där de alla har replikerats exakt med omslag och allt. Även 12”-versioner har lagts till. Lysande och ren och skär energi från uppkäftig punk ”White Riot” till protesternas ”The Call Up” och ”This Is England”. Inte billigt men väl värt att investera i då en hel del av låtarna är i versioner som tidigare enbart funnits på svåråtkomliga vinyler.


solaris
 
 

…………….Att man skall behöva åka till London för att hitta en svensktextad DVD med Andrej Tarkovskis mästerverk ”Solaris”. Detta är den märkligaste och mest majestätiska sci-fi film som någonsin gjorts. Det är både en resa i det yttre universum samtidigt som en resa i det inre universum som var bara Andrej Tarkovskis. Ett mästerverk!

  

Kommentarer
Postat av: Carl Hellberg

Är det inte bättre att ha ett lågavlönat städjobb än att leva på andras intjänade pengar. Jag skulle alla gånger hellre ta det än att behöva leva på andra. Och jag reserverar mig starkt mot att du kallar det för otacksamma jobb. Otacksamt för vem? Menar du att en arbetsgivare ska behöva tacka för att man anställt personal?! Det är ju arbetaren som ska tacka för att den har ett jobb och om lönen inte passar får han/hon väl hoppa på en utbildning för att ta sig vidare på lönestegen eller visa framfötterna och avancera. Förstår mig inte på denna svenskgnälliga attityd.

Läs mer på:
http://carlhellberg.blogg.se

2006-11-04 @ 14:12:54
URL: http://carlhellberg.blogg.se
Postat av: Ingemar E L Göransson

Hellbergs kommentar bekräftar bara två saker:

1) antingen är människor med s.k. liberal uppfattning totalt hjärtlösa och inbillar sig att den arbetslöse är en lat och arbetsskygg en.Precis som den gamla högern av godsägare, brukspatroner och disponenter.

2)och tycker att den arbetslöse lever på andras pengar.fel, fel, fel! A-kassan går runt även med en arbetslöshet på ca 8 % då den finansieras med egenavgift från alla som jobbar och är medlem av a-kassan samt arbetsgivaravgifter som är avräknade i varje avtalsrörelse från befintligt löneutrymme. Alltså det är ingen som betalar a-kassan över skattsedeln.

3) ingen arbetare skall vara tacksam moy sin arbetsgivare lika lite som ingen arbetsgivare skall vara tacksam för att arbetare säljer sin arbetsförmåga och ställer den till arbetsgivaren att använda. DVs. det är förmågan att arbeta och arbetarens kunskaper som han ställer till förfogande - inte sin själ inte sin kropp utan yrkeskunskap och arbetsförmåga.

Hellbergs kommentar "Det är ju arbetaren som ska tacka för att den har ett jobb och om lönen inte passar får han/hon väl hoppa på en utbildning för att ta sig vidare på lönestegen eller visa framfötterna och avancera" visar hur lite han förstår eller hur lite han har kunskap om hur verkligheten ser ut.

Det är inte bara att hoppa på en utbildning som så glatt Hellberg påstår om man är 40 år och lite sliten i kroppen efter att ha jobbat i 25 år och blir arbetslös för att jobbet försvinner.

Framförallt när nu regeringen tar bort mer än hälften av alla utbildningar inom AMS regi, när man skrotar i princip AMS förmåga att utbilda månniskor till en annorlunda arbetsmarknad. Det blir inte heller lättare när samma regering skär bort större delen av vuxenutbildningen.

Hellberg likt många andra s.k. liberaler pratar i nattmössan, utan kunskap och utan empati med det som inte är lika lyckligt lottade som han. Välutbildad, välanpassad och så otroligt självgod så att han inte ser hur livet ser ut på den andra sidan klassstaketet!

2006-11-04 @ 14:33:12
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Carl Hellberg

Jag måste kommentera och rätta till några av de felaktiga påståenden om min person ovan.
Jag kommer från en arbetarfamilj i många generationer bakåt. Jag har började min politiska bana i SSU och fortsatte sedan till Ung Vänster och Vänsterpartiet. Med åren, åldern och antalet lästa böcker började min verklighetsbild hinna ifatt verkligheten och jag insåg att drömmen om ett klasslöst samhälle aldrig skulle inträffa eller ens fungera i verkligheten. Jag hade också då fått barn och sett på nära håll hur mina skattepengar slösades bort till meningslös byråkrati på bland annat Försäkringskassan. Tillslut fann jag mig själv i Folkpartiets socialliberalism som för mig är den ultimata mixen av marknad och välfärd. Jag är inte välutbildad, har gått treårigt gymnasium och jobbat i skolan samt i butik. Jag utbildar mig nu på yrkeshögskolenivå, ej universitet.
Det sista påståendet med självgod... hmm... jag vet inte, är man självgod för att man tycker alla ska göra rätt för sig? Jag lever som jag lär och om det gör mig självgod så må så vara.

Läs mer på:
http://carlhellberg.blogg.se

2006-11-04 @ 22:23:37
URL: http://carlhellberg.blogg.se
Postat av: Ingemar E L Göransson

Din personliga beskrivning förändrar inget av det slutsatser jag drog av din och andra liberalers uppfattning om arbetslösa. Visst, alla ska göra rätt för sig. Menar du att en arbetslös lågavlönat affärsbiträde inte gör det??!!

Du kommenterar inte mina rättelser ang a-kassan, ang. AMS kommande möjligheter att utbiloda vuxna till nytt jobb.

F.ö. att göra rätt för sig gäller det inte ministrarna Borelius, Stegö, Tobias Billström eller Borg? Inte kan man säga heller att Reinfeldt gör rätt för sig när han har vuxna anställda som barnflickor för 40 % av avtalsenlig lön (även om det inte är ologligt).

Ditt snyftande Hellberg förändrar inget även om du verkar ha förblindats av utanverket hos borgerligheten så att du inte ser verkligheten.

2006-11-05 @ 18:39:54
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0