Sätt stopp för Center-Maudans tokerier

Nyliberal-Centern är på fackföreningsjakt. De förslag som man lägger idag på sin stämma kan inte tolkas på inget annat sätt. Nu ska den röda björnen fällas med lagstiftning när allt annat har misslyckats. Det är inget litet program som fackföreningsätar-Maud vill ska bli högerregeringens egen politik.

I programmet finns en mycket intressant skrivning som avslöjar Centerns ideologiska syn på löntagarnas rättigheter: På mindre företag finns det inte alltid något större behov av att engagera sig fackligt då nära relationer till arbetsgivaren inte är ovanliga, och gemenskapen kan vara väldigt bra i mindre arbetslag. De flesta arbetsgivare, särskilt i mindre företag, vill sina anställda väl och arbetar ofta tillsammans mot gemensamma mål. Det kan därför finnas goda möjligheter att påverka arbetsförhållandena utan just fackligt engagemang. (Sid 20 i förslaget www.centern.se )

Vad säger nyliberalcenter egentligen? Förutom alla inte alltid, ofta utan osv som får fungera som brasklappar för det man påstår; att arbetsgivarna framför allt de små är ena hyvens killar och tjejer. En värdering som inte helt stämmer med verkligheten vilket om inte annat de tusentals samtal och mail som LO får till sitt 020-nummer om uteblivna löner, semesterersättningar, frånvaro av anställningsbevis, felaktiga arbetstider och brott mot arbetsmiljölag och arbetstidslagen bara under sommaren 2007.

Faktum är att orsaken varför flertalet arbetsgivare uppför sig som de ska, dvs. seriöst är att facket finns som en garant för just ett just uppträdande. Det finns helt enkelt en balans mellan arbete och kapital.

Några av punkterna och deras konsekvenser var för sig och tillsammans blir att den svenska modellen på arbetsmarknaden med en acceptabel balans mellan arbete och kapital, mellan arbetsgivare och löntagare skulle helt förändras till arbetsgivarnas fördel.

Man vill införa proportionalitet när det gäller rätten till stridsåtgärder. Konsekvensen skulle bli att facken inte skulle kunna hävda rätten till att teckna kollektivavtal med en motsträvig arbetsgivare. Likaså förslaget om att det skulle bli förbjudet att genomföra stridsåtgärder mot arbetsgivare som inte har fackligt ansluten personal skulle få en långtgående konsekvens där det skulle skapas två arbetsmarknader; en med dyrare kollektivavtal och en arbetsmarknad med väsentligt lägre löner. Förlorare blir seriösa företag med kollektivavtal och fackligt anslutna löntagare; vinnare däremot blir de arbetsgivare som ger fasen i löntagarnas rättigheter och som konkurrerar med lönedumping och dåliga villkor. De seriösa företagen skulle stå med lång näsa och unionbusters skulle tvinga löntagarna att lämna facket.

Förslaget om att införa undantagsregler för hela arbetsmarknaden där arbetsgivarna ska få rätt att undantag för två personer i alla företag och förslaget om ungdomsavtal på lägre nivå likt det förhatliga förslaget som stoppades i Frankrike för några år sedan skulle förvärra saken än mer. Det satt ihop med förslaget med upp till två års provanställning skulle ge arbetsgivarna den totala kontrollen och makten på arbetsplatserna. Tillsvidare anställning skulle bli något som allt färre skulle omfattas av. Löntagarnas ställning skulle bli otryggare, svagare och i ett hopplöst underläge gentemot en arbetsgivarsida med alla fördelar på sin sida. Likaså skulle det innebära att avtalens konkurrensneutralitet skulle försvinna och en osund konkurrens mellan företagen där lönekostnaderna blev arbetsgivarnas och företagens konkurrensmedel skulle bli den nya verkligheten.

Resultat på sikt skulle innebära svagare kollektivavtal, lägre lönenivåer och ökad lönespridning där de lägst avlönade skulle bli de stora förlorarna. Nyliberal-Centern framstår allt tydligare som högeralliansens mest rabiata vad det gäller att vrida klockan tillbaka på arbetsmarknaden till en situation som liknar den som Saltsjöbadsavtalet löste 1939. Oordning, låga löner och orättvisa förhållanden där makten ligger hos arbetsgivarna - det är Maud Olofssons våta dröm. Sätt stopp för valkyrian innan det är försent!

 

www.kulturochpolitik.se

 

Kommentarer
Postat av: Calle Fridén

Jag vill inte bli "omhändertagen" av min arbetsgivare; jag vill veta vad som är min rätt om något händer. Det Maudan fullständigt missar är att konflikter inte existerar för sin egen skull, och att de alltid har stort stöd.
Vi är många som jobbat på mindre företag, och vet att den dagen något händer är chefen sig själv och sina kompisar närmast

2007-08-08 @ 21:46:40
URL: http://utsiktfranetttak.blogspot.com/
Postat av: Flavian

Läs min blogg innan du kallar centern för nyliberaler!

2007-08-08 @ 22:26:02
URL: http://flavianopolis.blogspot.com
Postat av: Razorwire

Jag vill inte bli "omhändertagen" av facket; jag vill företräda mig själv och tar reda på vad som är min rätt i olika situationer.
Dessutom får fackens ideologiska färgning och ovanan att skänka bort delar av medlemmarnas pengar till politiskta partier som konsekvens att jag hellre dör än att bli medlem i någon fackförening.

2007-08-09 @ 13:21:12
Postat av: Kerstin

Man förstår ju varför centern sålde ut sin press!

2007-08-12 @ 13:39:50
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Pingu

Centerpartiet slår vakt om den svenska modellen genom att kämpa för att villkoren på arbetsmarknaden ska slås fast genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter där parterna får ge och ta. I en genuin förhandling ska inte den ena parten tvinga på motparten villkor med hjälp av polisens batonger.

2007-08-13 @ 20:42:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0