Arrogant och dumdryg

Det finns ingen anledning att inte tala klarspråk. Att hymla och undvika att säga sanningen är bara korkat och utan vettig anledning. Det gäller det mesta och för det mesta. Det gäller både i politik och till vardags. De senaste dagarna har det diskuteras och uppmärksammats Fredrik Reinfeldts märkliga agerande att varken tala med eller ens svara på brev (inte ens de mest modesta föranleder Reinfeldt att svara) när det kommer från de fackliga centralorganisationerna. Det gäller inte bara LO utan också TCO och lite förvånande SACO. (Se Aftonbladet idag.)

 

Reinfeldt försvarar sig med en brännvinsadvokatyr; han minsann talar bara med vanligt folk inte med deras ”överordnade”. Ett märkligt uttalande för det innebär att han ser de fackliga centralorganisationerna som överordnade dess medlemmar i så motto att Wanja Lundby-Wedin, Sture Nordh och Anna Ekström. En märklig synpunkt eftersom medlemmarna i de respektive centralorganisationerna är deras medlemsförbund.

 

Man kan ju tro att det vore logiskt och klokt av en statsminister att ha i vart fall kontakter med löntagarnas centralorganisationer på en miniminivå av formalism även om man inte vill ha mer informella kontakter. (Han nekar väl inte att prata med storföretagens chefer och direktörer!?) Att kunna tala med varandra är ju ett minimum av sans för att kunna bedriva sin politik. Tyvärr visar Reinfeldts agerande och märkliga uttalande att han inte vill ha några som helst kontakter med löntagarnas organisationer eftersom han ser dem som en fiende.

 

Slutsatsen av Reinfeldt och hans regeringen är att de högaktningsfullt skiter i löntagarna utan är en ensidig högerregering som är i harnesk mot löntagarnas intressen. Ingen nyhet men det har en gång fått sin bekräftelse. A-kassan, hanteringen av Lissabon, Laval och det arroganta förhållningssättet mot löntagarnas centralorganisationer bekräftar vad vi visste innan – högerregeringen är en högerregering med en löntagarfientlig agenda.

 

Sanningen är att Reinfeldt uppträder som den arrogante och dumdryge högerpolitiker han är. Sedan är det ointressant vilken polityr han försöker gömma sig bakom. Reinfeldt är helt enkelt precis som högerns ledare brukar vara; en politiker där arrogansen och klassintresset styr mer än pragmatism, förnuft och landets bästa för ögonen.


Se även Jan Anderssons blogg som behandlar samma sak.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Bengt Jansson

LO:s ledning har ett favoritparti som är öppet fientliga till regeringen. Även LO:s ledning har ständigt uttalanden om att de ogillar ALLT som är inte s-politik. Wedin sitter i sossarnas verkställande utskott.Trots den dryga halvmiljonen LO-anslutna alliansväljare. (Eller dumdryga kanske du skulle säga.)Men helt plötsligt är man någon sorts objektiv representant för alla arbetare.Det går inte att kasta skit dag ut och dag in och sen påstå att man är konstig som inte vill sitta ner och tala.Hade LO varit företrädare för arbetarna och inte sossarna hade det nog sätt annorlunda ut.P.S. Jag har var metallare i 10 år. Inte längre. D.S.

2008-12-30 @ 20:42:09
Postat av: Ingemar E L Göransson

Mja, halvmiljon alliansväljare bland LO:s medlemmar kan väl diskuteras. men det är inte det som saken gäller.Liksom arbetsgivarnas organisationer är de fackliga organisationerna viktiga i det svenska samhället. arbetsmarknadens parter har alltid fört resonemang med sittande regeringar oavsett färg.Så gjorde (s)-regeringar med både SAF senare Svenskt Näringsliv och med de fackliga centralorganisationerna beroende på att de organiserar arbetsmarknaden, inte vilken politisk uppfattning som de olika ledarna för organisationerna råkar eller har.Att LO haft tillsammans med både TCO och inte att förglömma kritik mot exempelvis a-kassan och hur den har hanteras av regeringen. en kritik som nu visar sig vara helt riktig när arbetslösheten ökar i krisens spår.Att Wanja Lundby-Wedin sitter i (s) VU är en sak för LO:s ledning. Man kan ha kritik emot det. Men då handlar det mer om att den kan göra det svårt för LO att vara obunden i ett läge där (mp) kan få ett stort inflytande på en ev. regeringskonstellation där de ingår.Men det har fortfarande inget med saken att göra och Reinfeldts arrogans och dumdryghet. För ska man regera ett land är det klokt att hålla alla dörrar öppna och visa ett visst mått av ödmjukhet, framförallt som LO, TCO och SACO representerar 3,5 miljoner löntagare. Likaså att man som regeringen lyssnar på Svenskt Näringsliv så är det klokt att lyssna på löntagarnas organisationer.

Reinfeldt talar inte heller med TCO: eller SACO:s ledningar och de ingår inte i (s) VU.Nej det hela handlar om klassarrogans och förakt för löntagarna. och det är inte bra varken löntagarna eller för landet. det är enbart arrogant och dumdrygt, man skulle kunna säga t.o.m. att det är korkat!

2008-12-30 @ 23:37:36
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0