Bilindustrin får inte bli en ny varvskris

150.000 personer är direkt sysselsatta inom bilindustrin i Sverige. 150.000 som monterar Volvo och SAAB och jobbar med produktionen av reservdelar och andra komponenter. Till detta kommer 10.000-tals som jobbar inom handeln, kommunerna som indirekt är beroende av att dessa 150.000 har jobb. Dvs. att en hel stad som Linköping plus Mjölby är direkt beroende av bilindustrin för sitt dagliga bröd. Till dessa 150.000 kommer också deras respektive och barn. Alltså fordonsindustrin i Sverige är en oerhört betydelsefull och viktig näring som när den som nu är i kris så är det hela Sveriges kris. Det berör oss alla vad som händer med SAAB och Volvo.

 

Att då som nu sker inte bekymra sig om en hel industrigren vilket Maud ”Bävern” Olofsson inte gör är uppseendeväckande och en stor industripolitisk skandal. Hon bryr sig inte om vad som sker. Vad värre är hon förstår inte betydelsen av fordonsindustrin utan hon tror uppenbarligen att vi alla ska ägna oss hushållsnära tjänster åt varandra. Olofsson är vid lag synnerlig lik en annan enveten dam – Margret Thatcher som i brittiska parlamentet svarade på en fråga om vad bilarbetarna på British Leyland skulle göra när den koncernen damp i backen. Thatcher menade att det fanns ju servicejobb som de kunde ta istället.

 

Det är häpnadsväckande att det inte sker fler protester mot en regering som så flagrant missköter industripolitiken och bara ägnar ett förstrött beskådande när finanskrisen och de påbörjade recession håller på att göra svensk bilindustri till en ny varvskris med känt resultat.  Var är demonstrationerna, namninsamlingarna, fackeltågen mot högerregeringens reaktionära nyliberala politik? Var är den politiska samlingen mot högerns den brända jorden-strategi.

 

 Jag känner mig hedrad....

Jag kan inte känna mig mer än djupt hedrad av att få detta omdöme av regissören Anders Nilsson  ” Ingemar E L Göransson för hans kulturengagemang och underifrånperspektiv. Levande politik även om jag inte alltid är överens om slutsatserna” som han skriver på sin hemsida. Anders Nilsson är regissör vid den lilla regionteatern Östfold teater i Fredrikstad, 10 mil söder om Oslo. Jag känner inte Anders men det känns än mer hedrande att få ett sådant omdöme då.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Tänk så fel de haft allihop, från höger till vänster, vad gäller den ekonomiska politiken, och tänk så övermåttan dystert detta är. Jag törs inte ens tänka på konsekvenserna av den här recessionen. Tror att de flesta svenskar fortfarande inte ens anar vad det handlar om och hur det kommer att bli pga av densamma.Annars gör ju den här regeringen precis som den förra borgerliga regeringen, och senare även sossarna, precis fel saker nu när krisen slår till - igen och mycket värre dessutom.

2008-12-03 @ 03:10:42
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Anders Nilsson

Hej Ingemar, regeringens passivitet är förbluffande. Ibland så kan man inte komma ifrån känslan att vi i industribältet i väster hamnat under horisontlinjen för dom. I stället borde ju statens roll i det nuvarande läget vara offensiv. Fordonsindustrins kris är en strukturkris, fordonsindustrin kommer efterhand att flytta till de expansiva områdena i Asien, men inte kompetensen och arbetarskickligheten. Den finns kvar och borde sättas in i en bred plan för utveckling av de alternativ som kräver detta yrkesskunnandet tilsamman med alla de goda idéer som nu ligger i hyllor och lådar, bortsorterade av en ägare på jakt efter snabba stora pengar i lyxsegmentet (det heter så nuförtiden). Om ett år lanserar den norske biltillverkaren Smart, som också har en kort historia med Ford, en elbil med 18 milsräckvidd och laddning via två hål i väggen. Deras represntanter jagar nu arbetskraft bland de uppsagda. Låt oss gå in för en ordentlig Norgehistoria. En Smart Volvo tex.Det är som vi brukar säga här i väst: det var bättre på den tiden Norged tillhörde Bohuslän.

2008-12-03 @ 11:48:56
URL: http://my.opera.com/ekehog/blog/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Än en gång Anders en stort tack för din hedrande utmärkelse. Hör gärna av dig per mail (se min hemsida www.kulturochpolitik.se eller till ordochpolitik@telia.com för vem vet du vill kanske vill att jag ska komma och ex. hålla ett seminarium på din teater. Fan, det skulle vara hur kul som helst!!

2008-12-03 @ 23:20:09
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0