Hårdkokt cynism

”Fredrik Reinfeldt, Sänk skatten och ta bort A-Kassan
Du måste ju följa den långsiktiga planen,
tvinga arbetstagarna ur facket och införa en lagstadgad minimilön (låg)
Bättre att offra medel och låginkomsttagarna
Om jag ska kunna anställa, vill jag inte betala svenska löner
På sikt har alla jobb”

 

Citatet är från e24 som i en artikel beskriver det värsta scenariot för den ekonomiska krisen ur nästa år. Den som ger det här receptet är en signatur A. Lundius. Vad den sagde Lundius tror att det skall ge för resultat är okänt men uppenbarligen har han en illusion om att det ska ge jobb. Vad då Lundius misstar sig på är att om människor har så små inkomster att de inte klarar sig så innebär det att de inte kan konsumera vilket i sin tur leder till lägre aktivitet i ekonomin som i sin tur ökar klyftorna, skapar fattigdom, utslagning, ökad fattigdom och arbetslöshet och till sist kraftigt ökade motsättningar.

 

Man kan givetvis bli upprörd över signaturens cynism och råbarkade löntagarhat. ”Tvinga arbetstagarna”, ”offra medel och låginkomsttagarna” och ”vill inte betala svenska löner”. Så här talar bara en riktig hårdför ideologiskt övertygad ultra-nyliberal. Vansinnet i hans inlägg borde få de flesta som mot förmodan hyser tankar åt hans håll att fundera över konsekvenserna a. Lundius recept för ekonomisk utveckling.

 

Med andra ord den nyliberala politiken (som Lundius förespråkar) kommer att slita sönder samhället och skapa social oro. Inget vinns på det förutom att rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Politiken borde istället hålla ihop samhället så långt det bara är möjligt i stället för att skapa mer klyftor och djupare motsättningar. För djupare motsättningar i samhället mellan de som har och de som saknar triggar och skapar politiskt extremism.

 

Vad marknadsfundamentalister som Lundius önskar är ett samhälle där människor ställs mot varandra och den starkaste vinner. Ett avskyvärt samhälle och en samhällig tragedi. Det kommer bara att leda till att reformvänliga krafter både på vänsterkanten och i mitten blir på sikt överspelade av höger- och vänsterextremister.

 

Det var just denna politiska utveckling som gav oss den tyska tragedin på 1930-talet och den ryska revolutionen 1917. Överklassens ointresse för vanliga människors välbefinnande. Det är dags att höja rösten för humanitet, välfärd och ett sammanhållet samhälle och sluta lyssna på falska profeter som hyser idéer och fundamentalistiska politiska läror som A. Lundius. Tack och lov, de flesta arbetsgivare tänker inte som A. Lundius utan är kloka människor.

 

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

<i>Det var just denna politiska utveckling som gav oss den tyska tragedin på 1930-talet och den ryska revolutionen 1917.</i>Just, och nog verkar en återupprepning av den tyska tragedin mer trolig än en en vänsterrevolution. Jag spår att sd kommer att få en ordentlig tillströmning till nästa val, och i värsta fall en så stor sådan att Reinsvält sitter kvar.

2009-01-02 @ 02:17:28
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Gott nytt år Kerstin! jo nog ser det ut som risken för höger extremism är större och allvarligare som hot just nu. Men vänsterextremism är heller inget att eftersträva eller hoppas på. Jag som ser mig som radikal reformist hoppas på att socialdemokratin ska åter hitta sin själ och bli ett parti där ideologi och ideal styr politiken över ekonomism och budgetplaner.

Jag har hoppet kvar och kommer även framleds med en dårens envishet att argumentera för en sådan politik där rättvisa är grundstommen, inte taktiska hänsyn och spetsiga armbågar.

2009-01-02 @ 08:12:41
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Kerstin

Ingemar:

Nejdå extremvänstern är inte ett dugg roligare än extremhögern, men den torde inte vara något hot just nu.Och God Fortsättning till dig också :-)

2009-01-02 @ 19:08:06
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0