Det var bloggarna som vann presidentvalet åt Obama

Det blev ingen sensation i USA-valet. Barack Obama vann en övertygande seger. Detta betyder att Bush-epoken är slut och amerikanarna kan återfå ett hopp om framtiden.

 

När jag var i USA för några år sedan och hela familjen tog inpå ett Holiday Inn i Bristol på gränsen mellan Tennessee och Virginia så hände följande som kan lite beskriva hur amerikanarna i gemen sett på sin mest impopuläre president kanske någonsin.

 

På kvällen skulle vi äta middag och på hotell fanns det Tv-apparater överallt. När den nationellt sändande kanalen meddelade att presidenten skulle hålla ett tal till nationen om läget i Irak så byttes helt plötsligt alla TV-apparater kanal till en lokal kanal som körde en variant på någon frågesport.

 

När vi fick tillfälle frågade jag servitrisen om varför de hade bytt kanal istället för att visa presidentens tal så blev svaret något överraskande:

- Vi bryr oss inte eftersom han inte bryr sig om oss. Vem hade då tagit beslutet? Jo,  säger servitrisen glatt -  det var hotelldirektören.

En märklig, men talande händelse och historia.

 

Men varför vann nu Obama. Han hade givetvis en makalös väl fungerande organisation. Exempelvis hela AFL-CIO (amerikanska LO) ställde sig bakom honom. Facket är inte lika starkt i USA som i Sverige men inom vissa branscher är fortfarande facket relativt starkt. De ställde sin organisation. Medborgarrättsrörelsens avläggare gjorde det samma, men framförallt ligger svaret till framgången i att detta var det första valet som avgjordes på nätet. Obamas organisation på internet och alla bloggare som drev en intensiv kampanj för först registrering och sedan för Obamas kandidatur och hans politiska program är det som fällde avgörandet.

 

Det var bloggarna som fick minoriteterna, de svarta, hispanics, immigranter med medborgarskap osv. att först registrera sig sedan att rösta som fällde avgörandet. USA-valet 2008 kommer därför att gå till historien som det första valet där internet fällde avgörandet.

 

Det är dags för vänstern i Sverige att inse att bloggandet och nätet är ett kraftfullt politiskt verktyg. Men för att det skall fungera behövs lite organisation och kunskap men det finns samtidigt några bra men trevande exempel på att använda bloggen som verktyg i exempelvis det fackliga arbetet.

 

TCO-förbund som FTF använder denna form av kommunikation för att nå sina medlemmar. Likaså har LO på sin hemsida en ungblogg. Men det saknas fortfarande en samlad strategi för nätet. Det är det som behövs och det saknas fortfarande. Men den dag som arbetarrörelsen, facken och folkrörelserna kan samla sig kring en sådan – då förändras det politiska landskapet för gott.

 

PS! Här hittar du en föreläsning och utbildning för bloggande.

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Bjorn

http://dagestanmetoden.blogspot.com/2008/11/bush-till-haag.html

Startat ett krig emot folkrätten (emot FN:s säkerhetsråd) och alltså lagvidrigt invanderat och ockuperat ett annat land. Nûrnbergsrättegångarna var det ju dödsstraff för detta brott (och som Levy sa innan, fått rätt på de flesta av sina punkter, blir resultatet folkmord, de facto)

2008-11-09 @ 08:46:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0