Folkrörelserna är döda ?

Det är en del dystergökar som påstår att folkrörelserna är döda. Då har det aldrig varit på en fotbollscup inomhus en söndag i slutet av mörkrets månad november. Här går en hel massa människor upp vid 5-6 på söndagsmorgon för att åka ett par eller fler mil för att spela fotboll i en dragig och halvt utkyld gympasal mitt i ingenting.

 

Folkrörelse, viss lever folkrörelserna och framför allt lever idrottsrörelsen. Man kan naturligtvis undra hur det är möjligt. Den vanligaste förklaring varför exempelvis fack och politiska partier inte samlar samma skaror som för säg 25 år sedan är att folkrörelserna har utkonkurrerats av exempelvis kabel-TV och att människor har blivit bekväma.

 

Men det kan ju inte stämma för samma konkurrens som politiken och facket är utsatta för är ju idrotten i än högre grad utsatt för. Exempelvis i går visades samtidigt tre matcher från högsta brittiska fotbollsligan, Nascar, golf och friidrott samtidigt på burken men i alla fall kommer flera hundra till middle-of nowhere för att titta och delta i en fotbollscup.

 

Alltså enlig all logik så beror inte exempelvis de politiska partiernas medlemstapp och allt färre aktiva på konkurrensen från kommersiella media eller att annat tar upp intresset. Svaret är med andra ord inte så enkelt. Jag tror att det är att söka på ett annat plan. Det handlar istället om demokrati och möjligheten att de facto påverka.

 

De politiska partierna och även folkrörelser som facket har blivit allt mer professionaliserade. De består i allt högre grad av betalda arméer av specialister som har det tidigare folkrörelsearbetet på entreprenad.

 

Med andra ord det som gjordes av engagemang görs nu mot pekuniär ersättning. Politik och fack har blivit ett yrke på ett annat sätt än vad det ursprungligen var. Men i o m det har det blivit längre mellan makten och de som inte kan utöva makten för att allt färre ges möjligheten att delta i det arbetet. Det blir med andra ord allt svårare att påverka och var delaktig.

 

En god vän på engelska TUC sa klokt vid ett tillfälle att facket och folkrörelserna är inget annat än organisationer som bygger på frivillighet och engagemang. Försvinner den försvinner också folkrörelsen. Med andra ord demokratin blir svagare i takt med att de betalda arméerna tar över och blir fler.

 

Det är också orsaken varför 100-tals personer åker ut till ingenstans en november söndag. Idrottsrörelsen har inte glömt vad den är byggd på; frivilligt engagemang.

 

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0